Κλίμα: πολωνικό «βέτο» στο σχέδιο της ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων


Την αντίθεσή της στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεγαλύτερες μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εξέφρασε η Πολωνία, απειλώντας ακόμα και με βέτο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους Financial Times, σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Πολωνίας απηύθυνε έκκληση να καταψηφίσουν το νέο στόχο για μειώσεις 25% στις εκπομπές ρύπων, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρουμε το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, υιοθετώντας πολιτικές που ενδέχεται να μειώσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».

Την είδηση επιβεβαιώνει και η πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, που γράφει ότι «η Πολωνία ετοιμάζεται να ασκήσει βέτο στο σχέδιο για περαιτέρω μειώσεις εκπομπών στο 25%».

Το θέμα της θέσπισης αυστηρότερων στόχων αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων στην συζητείται σήμερα στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Η Πολωνία, που καλύπτει το 90% των ενεργειακών της αναγκών με ανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, φοβάται ότι η θέσπιση αυστηρότερων στόχων θα αυξήσει το κόστος παραγωγής ενέργειας.

econews.gr

Σχόλια