Κλίμα: νέα έρευνα επιβεβαιώνει την υπερθέρμανση του πλανήτη


«Νέα» στοιχεία σχετικά με την παγκόσμια θερμοκρασία τα τελευταία 160 χρόνια είδαν το φως της δημοσιότητας και επιβεβαιώνουν ότι από το 1900 η θερμοκρασία του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,75βαθμούς Κελσίου.

Πρόκειται για εκατοντάδες στοιχεία μετεωρολογικών σταθμών από την Αφρική, την Αυστραλία και πολλές άλλες περιοχές από τον Καναδά μέχρι τη Ρωσία, που συμπεριλήφθησαν στη νέα μελέτη της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

«Η νέα έρευνα παρουσιάζει τα τελευταία και πιο αναλυτικά στοιχεία για την θερμοκρασία σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές», ανέφερε η Colin Morice, ερευνήτρια στη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι σήμερα οι επιστήμονες έχουν μια πιο καθαρή εικόνα για την κλιματική αλλαγή τα τελευταία 161 χρόνια, καθώς έχουν κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι μετρήσεις της θαλάσσιας θερμοκρασίας στο παρελθόν με αποτέλεσμα να ερμηνεύουν τα στοιχεία με ορθότερο τρόπο.


Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,75 βαθμούς Κελσίου από το 1900, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται τα τελευταία 14 χρόνια, με αποκορύφωμα το 2010 και το 2005.

Η νέα έκθεση είδε το φως της δημοσιότητας λίγο μετά τη δημοσίευση δορυφορικών εικόνων από τη NASA,που δείχνουν τις «παραμορφωτικές επιπτώσεις που προκαλεί στη βαρύτητα της Γης το λιώσιμο των πάγων». (προηγούμενες φωτογραφίες)

econews.gr

Σχόλια