Πέθανε ο Νίκος Βασταρδής


Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών άφησε το βράδυ της Κυριακής ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Βασταρδής. Ήταν πατέρας της ηθοποιού και σεναριογράφου Άννας Ανδριανού. Πριν από περίπου οκτώ μηνες είχε ένα ατύχημα και η υγεία του επιβαρύνθηκε. Τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν το νοσοκομείο Σισμανόγλειο.

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1924 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, του Κάρολου Κουν. Παρέμεινε κοντά στον δάσκαλό του και πρωτοεμφανίστηκε το 1942 στην Αγριόπαπια του Ίψεν.

Έως το 1944, εμφανίστηκε στα θεατρικά έργα: «Για ένα κομμάτι γης» του Κόντγουελ, όπου ερμήνευσε το ρόλο του Ντιούντ, «Στέλλα Βιολάντη» του Γρ. Ξενόπουλου, «Χαρούμενα νιάτα» του Πιζέ. Μετά το "Θέατρο Τέχνης" συνεργάστηκε με το «Θέατρο του Λαού» και τους «Ενωμένους Καλλιτέχνες» (1945-1946), το 1947 συμμετείχε στον θίασο του Γιώργου Παππά και το 1948 στον θίασο Βασίλη Λογοθετίδη. Στη συνέχεια, στράφηκε προς το μουσικό θέατρο, όπου εργάστηκε για αρκετά χρόνια.

Το 1953, έκανε δικό του θίασο οπερέτας, ενώ το 1955 ανέβασε διάφορες επιθεωρήσεις. Το 1956 επέστρεψε στην πρόζα. Από το 1958 έως το 1962 συνεργάστηκε με το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μ. Κατράκη, ενώ από το 1962 έως το 1964 συμμετείχε στον θίασο Έλσας Βεργή. Το 1965, ως συνθιασάρχης με τον Κατράκη και τη Βεργή, περιόδευσε στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας αρχαίες τραγωδίες. Την περίοδο 1965-1966 έγινε συνθιασάρχης με τον Κ. Ρηγόπουλο και την Κάκια Αναλυτή. Το 1973 περιόδευσε με προσωπικό θίασο στις επαρχιακές πόλεις, τον επόμενο χρόνο (1974), ήταν συνθιασάρχης με την Ελ. Ερήμου και το 1981 έκανε περιοδεία με δικό του θίασο. Το 1982 ίδρυσε το Θέατρο «Θεμέλιο», στην οδό Λέσβου, όπου σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε πολλά έργα.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μερικές ταινίες («Χωρίς συνείδηση», «Ιπποκράτης και Δημοκρατία», «Παύλος Μελάς» κ.ά.), ενώ στην τηλεόραση έπαιξε σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές («Εν τούτω νίκα», «Ανακριτικό γραφείο», «Πορφύρα και αίμα» ή «Ρωμανός Διογένης» κ.ά.) και σε τηλεοπτικές διασκευές θεατρικών έργων.

Υπήρξε για πολλά χρόνια καθηγητής υποκριτικής στη Σχολή Γ. Θεοδοσιάδη και το 1992 ίδρυσε δική του Δραματική Σχολή που λειτουργεί στα πλαίσια του Θεάτρου "Θεμέλιο". Μέλος του Σ.Ε.Η., της Εταιρείας Σκηνοθετών και της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων. Μετέφρασε και διασκεύασε διάφορα θεατρικά έργα.

newsit.gr

Σχόλια