Επισιτιστική κρίση απειλεί 13 εκατομμύρια ανθρώπους


Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η οργάνωση Oxfam: περιοχές σε δυτική και κεντρική Αφρική είναι αντιμέτωπες με μία επισιτιστική κρίση που απειλεί να εξελιχτεί σε ανθρωπιστική καταστροφή μεγάλης κλίμακας.

«Εάν δεν αναληφθεί αμέσως δράση, περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με μια πολύ σοβαρή κρίση τροφίμων η οποία απειλή να εξελιχτεί σε ανθρωπιστική καταστροφή μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Σάχελ, στην Δυτική και Κεντρική Αφρική», ανέφερε το περιφερειακό γραφείο της μη κυβερνητικής οργάνωσης, σε ανακοίνωσή του την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, οι χώρες και οι περιοχές οι οποίες πλήττονται περισσότερο είναι το Τσαντ, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας και το βόρειο τμήμα της Σενεγάλης, όπου ήδη καταγράφονται μεγάλα ποσοστά υποσιτισμού, «από 10 ως 15%», ενώ σε ορισμένες περιοχές τους το ποσοστό αυτό έχει ξεπεράσει το «όριο συναγερμού» και «πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά διατρέχουν κίνδυνο να αντιμετωπίσουν οξύ υποσιτισμό».

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι η σημερινή κρίση «προκαλείται από ένα συνδυασμό πολυάριθμων παραγόντων περιλαμβανομένης της ξηρασίας, των ιδιαίτερα αυξημένων τιμών των τροφίμων, της ενδημικής κρίσης και των περιφερειακών συρράξεων», περιλαμβανομένων των συγκρούσεων οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη από τα μέσα Ιανουαρίου στο βόρειο Μάλι ανάμεσα στο στρατό και σε αντάρτες της μειονότητας των Τουαρέγκ.

Η Oxfam εκτιμά ότι χρειάζεται να συγκεντρώσει 37 εκατ. αμερικανικά δολάρια για την δική της παροχή κατεπείγουσας βοήθειας, ειδικότερα της διανομής «χρημάτων, τροφίμων και νερού» σε ευάλωτους πληθυσμούς και «την έναρξη προγραμμάτων υγιεινής», ύδρευσης και υποστήριξης των κοπαδιών ζώων.

Σύμφωνα με την Oxfam, οικογένειες μεταναστεύουν σε πυκνοκατοικημένες πόλεις αναζητώντας τροφή και δουλειές. Τουλάχιστον 33.000 παιδιά έχουν εγκαταλείψει το σχολείο εξαιτίας αυτού.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί εκθετικά στην δυτική Αφρική τα τελευταία χρόνια επιδεινώνοντας την κατάσταση.

newsit.gr

Σχόλια