Πέντε φάλαινες όρκα «μήνυσαν» το θαλάσσιο πάρκο SeaWorld


Πέντε φάλαινες όρκα αναφέρονται ως ενάγουσες σε μήνυση που άσκησε η ακτιβιστική οργάνωση για την προστασία των ζώων PETA κατά του θαλάσσιου πάρκου SeaWorld στις ΗΠΑ. 

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι οι φάλαινες δικαιούνται την ίδια με τους ανθρώπους συνταγματική προστασία από την σκλαβιά.

Σύμφωνα με την PETA, οι φάλαινες δολοφόνοι αντιμετωπίζονται σαν σκλάβοι, αναγκάζονται να ζουν σε δεξαμενές και να συμμετέχουν καθημερινά σε ψυχαγωγικά προγράμματα στα πάρκα της SeaWorld στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που αμερικανικό δικαστήριο θα ακούσει νομικά επιχειρήματα για το εάν θα πρέπει τα ζώα να δικαιούνται της ίδιας συνταγματικής προστασίας με τους ανθρώπους.

Πιθανότατα οι φάλαινες δεν θα απελευθερωθούν, ωστόσο η οργάνωση δηλώνει ευχαριστημένη που η υπόθεση έφτασε ακόμα και στο δικαστήριο.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του έθνους μας ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο άκουσε επιχειρήματα για το εάν τα όντα που ζουν, αναπνέουν, αισθάνονται έχουν δικαιώματα και εάν μπορούν να υποδουλωθούν απλά και μόνο επειδή έτυχε να μην γεννηθούν άνθρωποι» δηλώνει ο δικηγόρος της PETA, Τζέφρι Κερ.

Από την πλευρά του, το νομικό τμήμα του θαλάσσιου πάρκου SeaWorld δήλωσε ότι η υπόθεση αποτελεί χάσιμο χρόνου και πόρων.

«Ούτε η όρκα, ούτε κάποιο άλλο ζώο συμπεριλήφθηκε στο «Εμείς οι άνθρωποι» όταν υιοθετήθηκε το Σύνταγμα» ανέφερε ο δικηγόρος του πάρκου, Θεοντόρ Σο.

Πρόσθεσε ότι εάν η υπόθεση ήταν επιτυχής για την PETA, τότε αυτό θα είχε αντίκτυπο όχι μόνο στη λειτουργία άλλων θαλάσσιων πάρκων και ζωολογικών κήπων, αλλά ακόμα και στη χρήση σκύλων από την αστυνομία. 

in.gr

Σχόλια