ΣΙΝΕΜΑ: Ο Πολάνσκι είναι εδώ Η κινηματογραφική μεταφορά του «Θεού της σφαγής» κι ένα πολύ ενδιαφέρον καστ

Ο Ρομάν Πολάνσκι σκηνοθετεί το βραβευμένο με Tony και Olivier Awards θεατρικό έργο της Γιασμίνα Ρεζά «Ο θεός της σφαγής» (Εκδόσεις Εστία)που έκανε πρεμιέρα το 2006 στο Παρίσι. Η Ρεζά συνεργάστηκε με τον Πολάνσκι για την προσαρμογή του έργου της στη μεγάλη οθόνη και μετέφεραν τη δράση στο Μπρούκλιν.


Ένας καυγάς ανάμεσα σε δύο εντεκάχρονα παιδιά σε μια συνοικιακή παιδική χαρά αναγκάζει τους γονείς του «θύματος» να καλέσουν τους γονείς του «θύτη» στο σπίτι τους, για να τα βρουν. Από τη μια ο Τζον Σ. Ράιλι υδραυλικός και η Τζόντι Φόστερ συγγραφέας-ακτιβίστρια. Από την άλλη ο Κρίστοφ Βαλτς μεγαλοδικηγόρος και η Κέιτ Γουίνσλετ μια καθώς πρέπει αστή. Τα ευγενικά πειράγματα θα δώσουν τη θέση τους σε κοφτερά υπονοούμενα, καθώς θα έρχονται στην επιφάνεια οι αντιφάσεις και οι προκαταλήψεις των τεσσάρων και θα τους οδηγήσουν σε μια επίδειξη δύναμης που θα βγάλει τον χειρότερο εαυτό τους.

Η δράση εκτυλίσσεται σε διάστημα 90 λεπτών, χωρίς διαλείμματα. «Είναι πολύ ρεαλιστική ταινία», λέει η Γουίνσλετ. «Για παράδειγμα, στο προαύλιο του σχολείου όταν μιλάς με άλλους γονείς, υπάρχει πάντα μία αίσθηση του τύπου “πρέπει να είμαι καλός μαζί σου, παρόλο που κατά βάθος δεν θέλω ούτε να σε βλέπω”. Υπάρχει πάντα μία ψευτιά και ωραιοποίηση στην ατμόσφαιρα, η οποία σχετίζεται και με τον τρόπο που φέρεσαι ως γονιός, όταν πας να προστατεύσεις το παιδί σου».

Ο βρετανικός Guardian έγραψε πως «οι ερμηνείες έχουν πατημένο τέρμα το γκάζι, ενώ ο ένταση ανεβαίνει με αγωνιώδης ρυθμούς». Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας όπου κέρδισε το βραβείο Little Golden Lion, ενώ οι Τζόντι Φόστερ και Κέιτ Γουίνσλετ ήταν υποψήφιες για Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Info: «Ο θεός της σφαγής». Πρεμιέρα 2 Φεβρουαρίου. Σκηνοθεσία: Ρομάν Πολάνσκι. Παίζουν: Κέιτ Γουίνσλετ, Τζόντι Φόστερ, Κριστόφ Βαλτς, Τζον Σ. Ράιλι. Διανομή: Village
ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΥΚΑΣ / doctv.gr

Σχόλια