Πρώτη ματιά στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Κατάφεραν να βιντεοσκοπήσουν την αθέατη πλευρά του φεγγαριού! Μέχρι την πρώτη φωτογράφηση της από τη σοβιετική αποστολή Luna 3 το 1959, κανένα ανθρώπινο μάτι δεν είχε δει την "σκοτεινή" πλευρά του φεγγαριού.

Το βίντεο τραβήχτηκε από τα δίδυμα σκάφη GRAIL.Οι πρώτοι που κατάφεραν να δουν το μοναδικό θέαμα ήταν οι αστροναύτες της αμερικανικής αποστολής Apollo 8, η οποία τέθηκε για λίγο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη το 1968, ένα χρόνο πριν από την πρώτη επανδρωμένη προσσελήνωση.

A look at the dark side

Στις μέρες μας, η αποστολή GRAΙL προσφέρει το πρώτο, έστω και σύντομο, βίντεο από αυτό τη μυστηριώδη αθέατη πλευρά της Σελήνης.

Πρόκειται για μια λήψη των 30 δευτερολέπτων που ξεκινά πάνω από το βόρειο πόλο της Σελήνης και καταλήγει στο νότιο ημισφαίριο.

Στην πορεία, ο φακός του σκάφους Ebb αποκαλύπτει μία νέα άποψη της περιοχής Mare Orientale, μιας λεκάνης διαμέτρου 900 χιλιομέτρων που δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 4 δισεκατομμύρια χρόνια από την πρόσκρουση αντικειμένου σε μέγεθος μετεωρίτη και τμήμα της οποίας βρίσκεται στην ορατή πλευρά της Σελήνης.

Στο βίντεο φαίνεται επίσης ο μικρότερος κρατήρας Ντριγκάλσκι, κοντά στο νότιο πόλο.

Στο κέντρο του διακρίνει κανείς μία κορυφή σε σχήμα άστρου, η οποία σύμφωνα με τη NASA είναι πιθανό να προκλήθηκε από τη πρόσκρουση κομήτη ή αστεροειδούς.

Όπως εξηγεί η υπηρεσία στην ιστοσελίδα της, ο λόγος που δεν βλέπουμε ποτέ τη μία πλευρά της Σελήνης είναι ότι η περίοδος περιστροφής της γύρω από τον άξονά της είναι ίση με την περίοδο περιφοράς της γύρω από τη Γη.

Τα δίδυμα σκάφη Ebb και Flow αποτελούν τον άξονα του προγράμματος GRAIL της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

news247.gr

Σχόλια