Τα σύννεφα «κατέβηκαν» χαμηλότερα – Οι επιπτώσεις στο Κλίμα




Τα σύννεφα που αναπτύσσονται πάνω από τη γήινη επιφάνεια έχουν κατέβει χαμηλότερα -κατά μία ποσοστιαία μονάδα κατά μέσο όρο- κατά την πρώτη δεκαετία του αιώνα που διανύουμε, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που βασίζεται σε παρατηρήσεις από δορυφόρο της NASA.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας ανέλυσαν τις μετρήσεις του ύψους των νεφών (κατά τη δεκαετία Μάρτιος 2000-Φεβρουάριος 2010) τις οποίες έλαβαν από το ειδικό όργανο Multi-angle Imaging SpectroRadiometer (MISR) που βρίσκεται στο δορυφόρο Terra της NASA.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters αποκάλυψε μείωση του ύψους διαμόρφωσης των νεφώσεων κατά 1% ή 30 με 40 μέτρα. Η μείωση οφείλεται κυρίως στη μικρότερη συγκέντρωση νεφώσεων σε πολύ μεγάλα ύψη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εύρημα της έρευνας ενδέχεται να έχει προεκτάσεις ως προς την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, παρότι το χρονικό διάστημα της παρατήρησης θεωρείται σύντομο.

Μια μείωση του ύψους των νεφώσεων θα μπορούσε να επιτρέψει μια ταχύτερη ψύξη του πλανήτη μας, μέσω της μείωσης της θερμοκρασίας στην επιφάνεια και της επιβράδυνσης των συνεπειών της υπερθέρμανσης.

Ωστόσο, η επίδραση των νεφών στην κλιματική αλλαγή δεν έχει διακριβωθεί καθώς από τη μία ανακλούν ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, αλλά από την άλλη συγκρατούν τη θερμική ακτινοβολία που εκπέμπει η Γη προς το διάστημα.

Για αυτό το λόγο οι ειδικοί κλιματολόγοι δεν λαμβάνουν υπόψη την επίδραση των νεφών στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

econews.gr

Σχόλια