«Νέα δραχμή» προτείνουν οι Times


«Οι Έλληνες πρέπει να βγουν από το ευρώ και το ευρώ έχει ανάγκη από την ελληνική έξοδο…Μέχρι στιγμής, το επιχείρημα ήταν ότι όσο λογική και αν είναι μια έξοδος της Ελλάδας, δεν είναι εφικτή. Εμείς διαφωνούμε» γράφουν οι Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρόβλημα μιας τέτοιας εξόδου είναι ότι πολύ πριν την επανακυκλοφορία ενός νέου εθνικού νομίσματος, το τραπεζικό σύστημα θα έχει ήδη καταρρεύσει, αφού τα κεφάλαια θα έχουν «κάνει φτερά».

Επομένως η οποιαδήποτε στρατηγική εξόδου από το ευρώ, θα πρέπει να τοποθετήσει ένα «δίχτυ ασφαλείας» κάτω από το νέο νόμισμα της μετά-ευρωζωνικής περιόδου, την «νέα δραχμή» όπως την έχουν βαφτίσει οι Times, ούτως ώστε να μετριαστεί ο κίνδυνος της διαφυγής κεφαλαίων.
Αυτό το δίχτυ ασφαλείας, σύμφωνα με την πρόταση που παρουσιάζει ο Όλιβερ Καμ, συντάκτης της εφημερίδας και πρώην επικεφαλής στρατηγικών μελετών της Commerzbank Securities, είναι το λανσάρισμα της «νέας δραχμής» που θα έχει σταθερή ισοτιμία. Οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να τυπώνουν τόσα εθνικά νομίσματα όσα και τα διαθέσιμα αποθέματα του ξένου συναλλάγματος, στην καθορισμένη αυτή ισοτιμία.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι αυτή που θα αποφασίσει την επίσημη και σταθερή ισοτιμία για τη «νέα δραχμή» και το ευρώ, για τη «νέα δραχμή» και το δολάριο.
Κλειδί η σύνδεση με δυο νομίσματα 
Η καινοτομία του σχεδίου έγκειται σε αυτήν ακριβώς την διπλή σύνδεση της «νέας δραχμής» τόσο με το ευρώ, όσο και με το δολάριο, γεγονός που θα συνδράμει σύμφωνα με τον αρθρογράφο στην διατήρηση της αξιοπιστίας στις αγορές, ενώ παράλληλα θα δώσει «ελαφρώς μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα από την παρούσα, χωρίς να θυσιάζεται η νομισματική αξιοπιστία». Έτσι, η μετάβαση θα είναι πιο ανώδυνη και ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης θα μειωθεί.

Επιπλέον, σημειώνει η εφημερίδα, η σύνδεση με τα δυο νομίσματα, θα προσφέρει στην χώρα ένα είδους μόνωσης από την αστάθεια των αγορών, αφήνοντας χώρο για τις κοινωνικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να ωφεληθεί όχι μόνο η Ελλάδα και η ευρωζώνη, αλλά όλη η ευρωπαϊκή οικονομία.
Βέβαια για να υλοποιηθεί όλο αυτό το πλάνο θα πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ και σίγουρα η πρόταση «δεν αποτελεί πανάκεια» όπως σημειώνουν οι Times αλλά είναι υλοποιήσιμη.
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί κάποτε να συνιστούσε άποψη αιρετική, σήμερα όμως συζητιέται ανοιχτά στο βασίλειο των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπληρώνει μέσα από την στήλη του ο Σαμ Φλέμινγκ, οικονομικός συντάκτης των Times.
ethnos.gr

Σχόλια