Αστεροειδής στο μέγεθος λεωφορείου πέρασε «ξυστά» από τη Γη


Ένας μικρός αστεροειδής στο μέγεθος αστικού λεωφορείου“έξυσε” τον πλανήτη μας την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου περνώντας ανάμεσα στη γήινη ατμόσφαιρα και τη Σελήνη, χωρίς ωστόσο να αποτελέσει ορατή απειλή.
Ο αστεροειδής 2012 BX34 πέρασε 59.044 χιλιόμετρα από τη Γη. Με πλάτος 11 μέτρα ο αστεροειδής θα είχε εξαερωθεί πριν αγγίξει την επιφάνεια της Γης σε περίπτωση που έμπαινε στην ατμόσφαιρα.
Η απόσταση που χώρισε τον 2012 BX34 από τη Γη θεωρείται πολύ μικρή αν συνυπολογίσουμε πως η Σελήνη κινείται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας σε απόσταση περίπου 386.000 χιλιομέτρων.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν πως υπάρχουν περίπου 981 αστεροειδείς που θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελέσουν απειλή για τον πλανήτη μας.
Υπολογίζουν δε πως ουράνια σώματα πλάτους 140 μέτρων και μεγαλύτερα θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές σε περίπτωση που έμπαιναν στην ατμόσφαιρα.
Μάλιστα αυτή τη εβδομάδα επιστήμονες από όλο τον κόσμο συναντώνται στο πλαίσιο του NEOShield project, ενός προγράμματος αντιμετώπισης απειλών από αστεροειδείς, το οποίο συντονίζει το Αεροδιαστημικό Κέντρο της Γερμανίας.
econews.gr

Σχόλια