Πανελλήνια Φιλοζωική Εταιρεία: τι λέει για το ν/σ για προστασία των ζώων


Ανακοίνωση με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ζώα, αδέσποτα και δεσποζόμενα, εξέδωσε η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία. Η ΠΦΟ προτείνει ως καλύτερες πρακτικές εκείνες που εφαρμόζονται σε Αυστρία, Γερμανία και Σλοβενία και θεωρεί καλύτερη λύση για τα αδέσποτα την υιοθεσία.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
Η φιλοζωία είναι στάση ζωής. Δεν γνωρίζει σύνορα, δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένη κοινωνική τάξη ή κατηγορία εισοδημάτων και δεν χρειάζεται πανεπιστημιακό τίτλο για να ασκηθεί.

Στην Ελλάδα όμως που δεν υπάρχουν πρότυπα ούτε μακρόχρονη παράδοση φιλοζωϊκη, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για το ίδιο πάντα θέμα. Γύρω απο το νομοσχέδιο διατυπώθηκαν διαμετρικά αντίθετες απόψεις.

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία στηρίζει οποιαδήποτε φωνή έχει σαν αφετηρία και στόχο την αρμονική σχέση ανθρώπων και ζώων προς όφελος αμφότερων.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που διαλέγει ο καθένας να εκφραστεί και να προσεγγίσει επιμέρους θέματα που άπτονται της

φιλοζωίας, όταν αυτό γίνεται κάτω από το πρίσμα της προστασίας των ζώων δεν μπορεί παρά να είναι θεμιτό. Έτσι, είναι επιθυμητή κάθε συζήτηση και διαβούλευση που θα έχει ως σκοπό την θέσπιση κανόνων και την εφαρμογή καλών πρακτικών που θα οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Όσο λανθασμένες και προβληματικές και αν είναι η βάση και η οπτική του νέου νομοσχεδίου, εχει δημιουργήσει μια δυναμική στην κοινωνία και στην πολιτική, που δεν πρέπει να πάει χαμένη.
Σε ένα πράγμα συμφώνησαν όλοι. Στην ανάγκη πληρέστερης νομοθεσίας. Το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση πετυχημένου μοντέλου ώστε να σταματήσουν οι προχειρότητες και οι πειραματισμοί.
Αυτή την στιγμή, οι βέλτιστες πρακτικές για την προστασία των ζώων, δεσποζόμενων και μη, εφαρμόζονται στην Γερμανία, την Αυστρία και την Σλοβενία, και αυτές τις πρακτικές προτείνουμε να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα , τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και για να πλαισιώσουν τον εθελοντισμό.
Αυτοί οι δοκιμασμένοι κανόνες και πρακτικές αποτελούν ένα νομοθετικό πλαίσιο-ασπίδα για την προστασία των ζώων, ρυθμίζοντας εμπορία, εκτροφή, υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, αλλά και την λειτουργία των καταφυγίων και των σωματείων.
Όσο για την διαμάχη για τον καλύτερο τρόπο προστασίας των αδέσποτων που έχει προκαλέσει διχασμό, η πάγια, αμετάκλητη και κοινή θέση όλων στην Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, είναι ότι η μόνη αποτελεσματική προστασία των αδέσποτων ζώων είναι η υιοθεσία.
Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία
econews.gr

Σχόλια