Όργιο λαθροθηρίας στις Πρέσπες


Όλο και συχνότερα γίνονται τα κρούσματα λαθροθηρίας στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών.
Σύμφωνα με tovima.gr, την περασμένη Τετάρτη, ο φύλακας του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου σε συνεργασία με δασοφύλακα, εντόπισε κυνηγούς σε απαγορευμένη ζώνη του Πάρκου και εντός της απαγορευμένης ζώνης των 500 μέτρων από τα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ.
Τα περιστατικά λαθροθηρίας αυξάνονται συνεχώς, με τους φύλακες του Φορέα να δέχονται υβριστικές επιθέσεις από κυνηγούς, που αγνοούν τις παρατηρήσεις και αρνούνται να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία.

Όπως επισημαίνει η διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, κυρία Μυρσίνη Μαλακού,  «τα περιστατικά παράνομης λαθροθηρίας, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται ποτέ αποφασιστικά και ουσιαστικά, καταστρέφουν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά αμαυρώνουν την εικόνα της περιοχής μας, τον τουρισμό και την ανάπτυξή της».
Έκκληση για τη λήψη άμεσων μέτρων στην περιοχή με στόχο την πάταξη της λαθροθηρίας απευθύνουν και επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, ο Αρκτούρος, η Ελληνική Εταιρία, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Ορνιθολογική, η Καλλιστώ και το WWF.
Οι ΜΚΟ ζητούν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης, την εκχώρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στους Φύλακες – Επόπτες, αλλά και την παρέμβαση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας, καθώς δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.
Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους έχει ως εξής:
Ανεξέλεγκτη πλέον η δράση των λαθροθήρων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, καταγγέλλουν επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις
Η ανεξέλεγκτη δράση των λαθροθήρων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Δεν πρόκειται πλέον για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για μόνιμη τακτική.
Τελευταίο περιστατικό, στις 18 Ιανουαρίου, όπου Φύλακας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών σε συνεργασία με Δασοφύλακα εντόπισε πολυπληθή ομάδα κυνηγών σε απαγορευμένη για την άσκηση θήρας ζώνη του Εθνικού Πάρκου και εντός της απαγορευμένης ζώνης των 500μ. από τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.
Επιπλέον το περιστατικό συνέβη εν μέσω ισχυρού παγετού και απαγορευτικής περιόδου λόγω κάλυψης του εδάφους με χιόνι, γεγονός που καταρρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο ισχυρισμό σχετικά με τη νομιμότητα της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Ανάλογα περιστατικά έχουν δημιουργηθεί επανειλημμένως στο παρελθόν. Οι Φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες των φορέων για την αποτροπή των παράνομων περιστατικών εντός των προστατευόμενων περιοχών, επιτελούν το καθήκον τους στο βέλτιστο επίπεδο.
Παρόλα αυτά έχουν επανειλημμένως δεχθεί υβριστικές επιθέσεις από λαθροθήρες που προκλητικά αγνοούν οποιαδήποτε παρατήρηση και δεν συμμορφώνονται στα μέτρα προστασίας που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Στο τελευταίο περιστατικό, ο Φύλακας στην αναφορά του μιλά ακόμη και για απειλή που δέχτηκε ο ίδιος για τη ζωή του στην προσπάθειά του να πείσει τους κυνηγούς ότι πρέπει να σέβονται τους κανόνες, γεγονός που ξεπερνά πλέον κάθε όριο και που αποτρέπει τους φύλακες από την άσκηση των καθηκόντων τους.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις: Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ και WWF Ελλάς καταγγέλλουν την ανεξέλεγκτη λαθροθηρία στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και καλούν την Πολιτεία να λάβει επειγόντως μέτρα για την πάταξη των παράνομων δραστηριοτήτων στις προστατευόμενες περιοχές, καθώς και να ενισχύσει τη δυνατότητα των Φορέων Διαχείρισης να επιτελέσουν το έργο τους για την προστασία των πολύτιμων και ευαίσθητων αυτών περιοχών.
Η Διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Μυρσίνη Μαλακού, δήλωσε:
“Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Πρέσπας στο οποίο τόσα χρόνια όλοι βασίζουμε την ανάπτυξή της και το μέλλον της. Εξαιτίας των προσπαθειών όλων, κατοίκων και οργανώσεων, η Πρέσπα θεωρείται υποδειγματική, μια αληθινή «Κιβωτός ζωής» που έχει αναγνωριστεί και καταξιωθεί διεθνώς. Τα επανειλημμένα περιστατικά παράνομης λαθροθηρίας, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται ποτέ αποφασιστικά και ουσιαστικά, καταστρέφουν όχι μόνο το περιβάλλον μας, αλλά αμαυρώνουν την εικόνα της περιοχής μας, τον τουρισμό και την ανάπτυξή της. Καλούμε την Πολιτεία να κάνει το αυτονόητο και να μας προστατέψει από τους παράνομους, ενισχύοντας τους Φορείς Διαχείρισης και δίνοντας ουσιαστικές αρμοδιότητες στους Φύλακες – Επόπτες. Καλούμε την Κυνηγετική Συνομοσπονδία να καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης και να αντιδράσει άμεσα γιατί αυτά που χαρακτηρίζει ως «μεμονωμένα περιστατικά» είναι στην Πρέσπα η καθημερινότητά μας και η ζωή μας και δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση.”
econews.gr

Σχόλια