Ο παγωμένος άθλος ενός Ελληνοαυστραλού


Ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ αναμένεται να έχει στο ενεργητικό του στο επόμενο 48ωρο ο Ελληνοαυστραλός Τζέιμς Καστρίσιον (Καστριτσιώτης). Μαζί με τον επίσης, Αυστραλό, φίλο του Τζάστιν Τζονς θα είναι οι πρώτοι άνθρωποι στον κόσμο που κατόρθωσαν πεζοί να διασχίσουν τον παγωμένο Νότιο Πόλο και απομένουν μόνο μερικές δεκάδες χιλιόμετρα για να πετύχουν τον άθλο τους.

Η προσπάθειά τους πρέπει να ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, ανήμερα της Ημέρας της Αυστραλίας, μια και τότε θα αναχωρήσει και η τελευταία καλοκαιρινή πτώση από την Ανταρκτική.
Όπως λένε οι ίδιοι, είναι καταπονημένοι, πεινασμένοι, τα χείλη τους ματώνουν, συχνά έχουν παραισθήσεις και η ομιλία τους έχει αλλοιωθεί. Επιμένουν όμως και τώρα αισιοδοξούν πως θα τα καταφέρουν να κάνουν το μοναδικό ρεκόρ.
Οι δυο νέοι, κάλυψαν με τα πόδια μια απόσταση 2100 χιλιομέτρων, μέσα σε πάνω τρεις μήνες και τώρα φτάνουν προς το τέρμα τους.
Οι δυσκολίες
Όπως σημειώνουν στην ιστοσελίδα τους, το εγχείρημά τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Μαζί τους έσερναν και έλκηθρα - 400 κιλά τρόφιμα, ρουχισμό και διάφορα άλλα αντικείμενα - για να πετύχουν τον άθλο τους. Η θερμοκρασία συχνά ήταν 50 βαθμούς υπό το μηδέν και ο άνεμος σήκωνε το χιόνι ένα μέτρο μπροστά τους.
Στην Ανταρκτική συνάντησαν και τον Πάτ Φάρμερ, πρώην βουλευτή της Αυστραλίας, που παραιτήθηκε όταν πείστηκε πως το ιδιαίτερο χάρισμά του είναι να τρέχει υπερμαραθώνιους για ευγενείς σκοπούς.
Και τον περασμένο Απρίλιο, αυτός ο 48χρονος μηχανικός αυτοκινήτων και πρώην βουλευτής ξεκίνησε μια κούρσα 21.000 χιλιομέτρων, από την Αρκτική ώς την Ανταρκτική. Πατέρας δυο παιδιών ο Φάρμερ έτρεξε για τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Οι Καστρίσιον και Τζονς, επίσης, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους, συγκεντρώνουν χρήματα για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.
Ξέρουν από ρεκόρ...
Ο Τζέιμς Καστρίσιον και ο Τζάστιν Τζονς, πέρασαν στην ιστορία ως οι μόνοι άνθρωποι που κατόρθωσαν να διασχίσουν την πιο άγρια και παγωμένη θάλασσα του κόσμου, από τις ακτές της Αυστραλίας έως τη Νέα Ζηλανδία, με ένα καγιάκ. Με το κατόρθωμά τους αυτό, που συμπεριελήφθη και στο βιβλίο του Γκίνες, ασχολήθηκαν ακόμα και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Τότε, μετά από 62 μέρες, και καλύπτοντας με τέσσερα κουπιά απόσταση 3.318 χιλιομέτρων, βρέθηκαν από το Φόρστερ της Νέα Νότιας Ουαλίας και σε κατάσταση παντελούς εξάντλησης, αλλά ζωντανοί, στο New Plymouth της Νέας Ζηλανδίας. Οι δυο τους ζουν για την περιπέτεια και, ανάμεσα στα άλλα, έχουν ανέβει και σε μερικές από τις ψηλότερες βουνοκορφές του κόσμου.
Στην Ανταρκτική πήγαν αεροπορικώς, μέσω Αργεντινής. Και η πεζοπορία τους ξεκίνησε από τον Όρμο του Ηρακλή από όπου πήγαν στον Νότιο Πόλο και τώρα επιστρέφουν πάλι στον Όρμο του Ηρακλή από όπου θα φύγουν αεροπορικώς.
news247.gr

Σχόλια