Ανακύκλωση συσκευών: υποχρεωτικοί οι κάδοι στα καταστήματα λιανικής


Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την πρόταση του Θόδωρου Σκυλακάκηευρωβουλευτή της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και μέλους της Δημοκρατικής Συμμαχίας, για να καθιερωθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση η υποχρέωση όσων πωλούν σε καταναλωτές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, να προβλέπουν σε προβεβλημένο σημείο του καταστήματος σημείο ανακύκλωσης αυτών των συσκευών.

Με προσθήκη άλλων ευρωβουλευτών συμπεριλήφθηκε ανάλογη ρύθμιση η οποία θα ισχύσει και για τους εξ αποστάσεως πωλητές ηλεκτρικών συσκευών (μέσω διαδικτύου, τηλεμάρκετιγκ κ.λπ.) χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για έξοδα αποστολής.
Σύμφωνα με την απόφαση, στα καταστήματα λιανικής πώλησης μικρών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, που διαθέτουν εμβαδόν πώλησης τουλάχιστον 400 τ.μ. ή πολύ κοντά σε αυτά, θα παρέχεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να απορρίπτουν προς ανακύκλωση μικρές ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές (που η εξωτερική τους διάσταση δεν θα υπερβαίνει τα 25 εκ.), χωρίς υποχρέωση αγοράς αντίστοιχης συσκευής. Για τις συσκευές που θα συγκεντρώνονται, προβλέπονται συγκεκριμένες οδηγίες για την κατάλληλη επεξεργασία τους.
«Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι καταναλωτές δεν είναι πολύ καλά πληροφορημένοι σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να πετάξουν τις πολύ μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές όταν πάψουν να τις χρησιμοποιούν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μικρές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, φορτιστές, καλώδια, λαμπτήρες κλπ. Με το νέο σύστημα οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν προς ανακύκλωση τις παλιές μικροσυσκευές με τρόπο εύκολο, γρήγορο, χωρίς περιορισμούς, χωρίς χρεώσεις και χωρίς καμία γραφειοκρατία ή άλλη ταλαιπωρία. Ταυτόχρονα  θα έχουν την ευκαιρία κάθε φορά που μπαίνουν σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών να βλέπουν ένα σημείο ανακύκλωσης και να ευαισθητοποιούνται για τη σημασία που έχει ειδικά η ανακύκλωση των συσκευών αυτών με την οποία συλλέγονται πολύτιμα υλικά, εξοικονομείται ενέργεια και μειώνονται ταυτόχρονα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Κάτι που ισχύει βέβαια και για τις μεγαλύτερες συσκευές για τις οποίες υπάρχουν διαφορετικές διαδικασίες», δήλωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού αφορά πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, μεταξύ των οποίων το χρώμιο, το κοβάλτιο, ο χαλκός, το γάλλιο, το ίνδιο, το λίθιο, το μαγγάνιο, το μολυβδαίνιο, το νικέλιο, το νιόβιο, μέταλλα της ομάδας του λευκόχρυσου (παλλάδιο, πλατίνα, ρόδιο), στοιχεία σπάνιων γαιών, το σελήνιο, το ταντάλιο, το τιτάνιο και  το βανάδιο. Αυτές οι πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία γκάμα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων και έχουν ζωτική σημασία για τη διατήρηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.
econews.gr

Σχόλια