Επιστολή Τατούλη στον Επίτροπο Μπαρνιέ για το τέλος ακινήτων


Με επιστολή του προς τον αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση για το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και για τη διακοπή ρεύματος σε πολίτες που αδυνατούν να καταβάλλουν το τέλος.
Στην επιστολή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ο κ. Τατούλης χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό το τέλος, καθώς όπως αναφέρει, παραβιάζονται οι διατάξεις και του Συντάγματος και των διεθνών συμφώνων που κατοχυρώνουν το σεβασμό της περιουσίας και της ιδιοκτησίας, αφού επιβάλλονται υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία, είτε αυτή παράγει εισόδημα είτε όχι, οδηγώντας ουσιαστικά σε αποστέρησή της.

Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνει, η ανάθεση άσκησης δημόσιας εξουσίας σε ανώνυμη εταιρεία όπως είναι η ΔΕΗ, παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών, καθώς και τη φορολογική ισότητα των πολιτών και το δικαίωμα δικαστικής προστασίας, ενώ επισημαίνει ότι γίνεται διπλή φορολόγηση του ίδιου αντικειμένου εντός του ίδιου έτους, πράγμα που απαγορεύεται.
Την ίδια ώρα ο Δικηγορικός Σύλλογος Τρίπολης, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, κατέθεσε εξώδικο υπέρ 229 πολιτών που δεν πλήρωσαν το ειδικό τέλος ακινήτων στη ΔΕΗ και το κοινοποίησαν στην εισαγγελέα Τρίπολης, καλώντας την επιχείρηση να μην τους διακόψει την ηλεκτροδότηση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για πολίτες που έχουν πληρώσει το ρεύμα και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων.
Στο εξώδικο χαρακτηρίζουν το ειδικό τέλος παράνομο κι αντισυνταγματικό, τονίζοντας πως η επιβολή του αποτελεί διπλή φορολόγηση μέσα στο ίδιο έτος, ενώ γίνεται εκβιαστικά υπό την απειλή της διακοπής του ρεύματος, το οποίο αποτελεί κοινωνικό αγαθό.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης Δημήτρης Κωστόγιαννης, κάλεσε τους πολίτες που δεν έχουν πληρώσει το τέλος, να ενημερώσουν αμέσως τον Δικηγορικό Σύλλογο αν αντιληφθούν ότι συνεργεία πρόκειται να τους διακόψουν την ηλεκτροδότηση, προκειμένου να την μπλοκάρουν με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.
naftemporiki.gr

Σχόλια