Άλσος Βεΐκου: ερώτηση Μητσοτάκη για την κατεδάφιση των αθλητικών εγκαταστάσεων


Τις πρωτοβουλίες που προτίθενται να αναλάβουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος και Εσωτερικών κ. Αναστάσιος Γιαννίτσης, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στην προστασία του Άλσους Βεΐκου και των αθλητικών του εγκαταστάσεων, ζητάει να πληροφορηθεί με ερώτηση που κατέθεσε, σήμερα, στη Βουλή, προς τους συναρμόδιους υπουργούς, ο βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η πρόσφατη απόφαση που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία προβλέπει την κατεδάφιση όλων των εγκαταστάσεων στο Άλσος Βεϊκου με αιτιολογία τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως δασικής αναδασωτέας έκτασης, έχει προκαλέσει έκπληξη και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και των τοπικών φορέων», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτει το παράλογο φαινόμενο το ελληνικό δημόσιο να αποφασίζει για την κατεδάφιση αθλητικών εγκαταστάσεων, τις οποίες το ίδιο χρηματοδότησε και κατασκεύασε τη δεκαετία του 1980 με χρήματα των Ελλήνων πολιτών!
Ακολουθεί η ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Εσωτερικών:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και Εσωτερικών κ. Αναστάσιο Γιαννίτση

Θέμα: Αθλητικές εγκαταστάσεις του Άλσους Βεΐκου Γαλατσίου
Μεγάλος αριθμός πολιτών και αθλούμενων επισκέπτονται καθημερινά το Άλσος Βεϊκου, εκτάσεως 217,350 στρεμμάτων, που αποτελεί πλέον πόλο έλξης και αναψυχής για το Δήμο Γαλατσίου, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Το άλσος αυτό έχει ορισθεί από το Ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας ως Υπερτοπικός Πόλος αναψυχής και περιέχει πολλαπλές αθλητικές εγκαταστάσεις και βοηθητικά κτήρια (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, κολυμβητήρια, παιδικές χαρές, αποδυτήρια, ιατρείο κ.λπ.), τα οποία κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1980 από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με δικές τους τεχνικές μελέτες και ιδίως με δική τους χρηματοδότηση. Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, των Ολυμπιακών Αγώνων το κολυμβητήριο του άλσους συμπεριλήφθηκε στα ανεξάρτητα προπονητήρια. Υπήρξε δε και σχετική σύμβαση παραχώρησης χρήσης μεταξύ του Δήμου Γαλατσίου και του Οργανισμού «ΑΘΗΝΑ 2004».
Ωστόσο, μετά την κατασκευή των προαναφερθέντων εγκαταστάσεων, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 1147/1994 Πράξη του Νομάρχη Αθηνών, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1110 Α 25/10/94 με αποτέλεσμα σήμερα οι εγκαταστάσεις αυτές να εμφανίζονται ως κατασκευασμένες εντός δασικής αναδασωτέας έκτασης.
Η πρόσφατη απόφαση που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία προβλέπει την κατεδάφιση όλων των εγκαταστάσεων στο Άλσος Βεΐκου(αθλητικών, πολιτιστικών και βοηθητικών κτηρίων) με αιτιολογία τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως δασικής αναδασωτέας έκτασης, έχει προκαλέσει έκπληξη και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και των τοπικών φορέων.
Είναι, τουλάχιστον, παράλογο φαινόμενο το ελληνικό δημόσιο να αποφασίζει την κατεδάφιση αθλητικών εγκαταστάσεων τις οποίες το ίδιο χρηματοδότησε και κατασκεύασε με χρήματα του έλληνα φορολογούμενου. Πρόκειται λοιπόν για ένα θέμα μείζονος σημασίας για τους κατοίκους του Γαλατσίου και της ευρύτερης περιοχής. Κατά συνέπεια, είναι αναγκαίο να βρεθεί μία νόμιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει, η οποία θα συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με τη λειτουργία των Αθλητικών Εγκαταστάσεων στο Άλσους Βεΐκου. Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Εσωτερικών
Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και την προστασία του Άλσους Βεΐκου;»
econews.gr

Σχόλια