Στα βήματα του Κιθ Τζάρετ / Ο πρέσβης της ελληνικής τζαζ, Γιώργος Ψυχογιός, στην πιο δημιουργική στιγμή


«Ο αυτοσχεδιασμός του Γιώργου είναι ένα θεϊκό δώρο... Τι έκπληξη!», είπε ο διάσημος τζαζίστας Κιθ Τζάρετ όταν πριν από μερικά χρόνια είχε γνωρίσει από κοντά τον «δικό μας», μουσικό, συνθέτη και έναν από τους πιο γνωστούς Ελληνες τζαζίστες, τον Γιώργο Ψυχογιό.


Προσωπικά, ήρθα για πρώτη σε επαφή με τον Γιώργο Ψυχογιό όταν τον Οκτώβριο που μας πέρασε διοργάνωσε τον Μαραθώνιο Τζαζ στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», όπου παρουσίασε στο αθηναϊκό κοινό νέους αλλά και καταξιωμένους μουσικούς της ελληνικής τζαζ σκηνής φέρνοντας έναν δυνατό αέρα ανανέωσης στον χώρο του «Παρνασσού». Ηταν φανερό πως μπροστά μας στεκόταν, μιλούσε και έπαιζε ένας καλλιτέχνης εξαιρετικής ευφυΐας και ευαισθησίας ο οποίος λατρεύει την τέχνη του και έχει βάλει στόχο να διαδώσει το πάθος του. Τον θυμάμαι χαρακτηριστικά να συστήνει τους νέους του Μαραθώνιου με μεγάλη αγάπη ενώ προσπαθούσε εμάς το κοινό του να μας μυήσει στην τζαζ. «Χωρίς υπερβολή, θεωρώ πως η τζαζ είναι η νέα κλασική μουσική...», ήταν μερικά από τα λόγια του.

Σε λίγες μέρες, στις 19/1 στον «Ιανό», ο Γιώργος Ψυχογιός θα παρουσιάσει το νέο του cd «The Art of Melancholy» ενώ στις 24 του μήνα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση θα δώσει ένα ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού στα βήματα του Κιθ Τζάρετ. «Αυτή η περίοδος είναι για μένα από τις πιο δημιουργικές στη ζωή μου. Θα έλεγα, χωρίς υπερβολή, ότι ζω μια συνθετική έκρηξη», λέει ο ίδιος σε συνομιλία του με την «Κ». Ενώ ήδη έχει κυκλοφορήσει ο δίσκος του, ο Γιώργος Ψυχογιός έχει μπει στο στούντιο για να τελειώσει το επόμενό του cd. Πρόκειται για τον πρώτο δίσκο στην Ελλάδα με jazz ακορντεόν.

Ο «καταιγισμός» των γεγονότων συνεχίζεται με την εκδήλωση της 24ης Μαρτίου στον «Ιανό» όπου ο συνθέτης θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καρούζο. Τέλος, ο Ψυχογιός σχεδιάζει ένα φεστιβάλ avant garde jazz στην Κάρυστο, προετοιμάζει συναυλίες στο εξωτερικό καθώς και τον 2ο Διεθνή Μαραθώνιο Τζαζ στον «Παρνασσό» τον Οκτώβριο.

«Η τζαζ στην Ελλάδα γνωρίζει μια άνθηση και μια λαμπρή πορεία τα τελευταία χρόνια», μας διαβεβαιώνει. «Συνεχώς ανακαλύπτω σπουδαία ταλέντα και ακούω σπουδαίους μουσικούς να την υπηρετούν, με μια αγάπη και αφοσίωση, που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από την αντίστοιχη σκηνή της τζαζ στο εξωτερικό. Απλά σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα χάνεται λίγο στην πορεία αυτή η σπουδαία προσπάθεια. Το ότι υπάρχει, ζει και αναπνέει όμως αυτή η ελληνική τζαζ σκηνή, σε μια τόσο δυσμενή συγκυρία για τη χώρα, από μόνο του αποτελεί σπουδαίο γεγονός».
Οι διακρίσεις του
O Γιώργος Ψυχογιός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Αρχισε τη μελέτη του στο ακορντεόν στην ηλικία των 14 ετών στο Ελληνικό Ωδείο, όπου και αποφοίτησε το 1987 αποσπώντας πτυχίο με άριστα παμψηφεί και διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο με τη σολίστ Αγαθή Λεμονή και τελείωσε τη φοίτησή του δίπλα στον Γεράσιμο Κάκαλη αποσπώντας δίπλωμα σολίστ πιάνου. Παράλληλα με την πιανιστική του καριέρα γύρω από τον χώρο της κλασικής μουσικής, εξασκεί με διακρίσεις την τέχνη της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού. Μεταξύ των έργων που έχει συνθέσει είναι το έργο για έγχορδα και πιάνο «Θάλασσα από Μωβ», το κοντσέρτο «Ο θάνατος του Tango», το έργο «Βαθύ Μπλε» (έγχορδα και πιάνο) κ.ά.

kathimerini.gr / Σαντρα Βουλγαρη

Σχόλια