Η οικονομία θα άντεχε μόλις μια εβδομάδα...


Η παγκόσμια οικονομία θα άντεχε μια εκτεταμένη αναστάτωση από μια μεγάλη φυσική καταστροφή ή από μια επίθεση εξτρεμιστών για μόλις μία εβδομάδα, σύμφωνα με μια έκθεση του ινστιτούτου ερευνών Chatham House που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Οι φυσικές καταστροφές, όπως από ακραία καιρικά φαινόμενα, μοιάζουν να πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια και η παγκοσμιοποίηση μεγεθύνει τις συνέπειές τους, σύμφωνα με το βρετανικό think-tank.

Γεγονότα όπως το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας που καθήλωσε τα αεροσκάφη στο έδαφος στην Ευρώπη το 2010, ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία και οι πλημμύρες στην Ταϊλάνδη το 2011 καταδεικνύουν ότι τομείς και επιχειρήσεις-κλειδιά μπορούν να πληγούν σε πολύ σημαντικό βαθμό από προβλήματα στην παραγωγή ή στις μεταφορές που διαρκούν πάνω από μία εβδομάδα, επισημαίνει το Τσάταμ Χάους.
"Η μια εβδομάδα μοιάζει να είναι το μέγιστο όριο αντοχής για μια παγκόσμια οικονομία που 'μόλις προλαβαίνει'", υπογραμμίζει το ινστιτούτο.
Ευάλωτη μετά τα απανωτά χτυπήματα
Η διεθνής οικονομία είναι σήμερα εύθραυστη και ιδιαίτερα ευάλωτη σε απροσδόκητα σοκ. Έως και το 30% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) των ανεπτυγμένων χωρών θα μπορούσε να απειληθεί άμεσα από τέτοιες κρίσεις, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τους τομείς της βιομηχανίας και του τουρισμού, αναφέρει.
Υπολογίζεται ότι το ξέσπασμα του οξέος σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το 2003 στην Ασία κόστισε στις επιχειρήσεις διεθνώς 60 δισ. δολάρια ΗΠΑ, ή περίπου το 2% του ΑΕγχΠ της ανατολικής Ασίας, σύμφωνα με την έρευνα.
Μετά το σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία τον Μάρτιο πέρυσι, η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας το 2010 κόστισε στην Ευρωπαϊκή Ένωση 5-10 δισ. ευρώ και ώθησε ορισμένες αεροπορικές και ταξιδιωτικές εταιρίες στο χείλος της πτώχευσης.
Απροετοίμαστοι για μια μεγάλη καταστροφή
Σε περίπτωση μιας παρατεταμένης αναστάτωσης πολλές επιχειρήσεις θα μείωναν επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης ενώ θα εξέταζαν ακόμη και το να κλείσουν, προκαλώντας σοβαρά και μόνιμα πλήγματα στην ανάπτυξη πολλών χωρών, εκτιμά το Τσάταμ Χάους.
Γενικά οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα γεγονότα με μεγάλης έκτασης συνέπειες, επισημαίνει το ινστιτούτο. Προσθέτει ότι μπορεί να αποδειχθεί δύσκολος ο συντονισμός σε διακρατικό επίπεδο.
Το think-tank προτείνει διάφορους τρόπους βελτίωσης της ετοιμότητας των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση ακραίων γεγονότων σε πεδία όπως οι επικοινωνίες, η διαφάνεια, η ασφάλιση, οι επενδύσεις, η εκπαίδευση, οι αναλύσεις κόστους και η κατάρτιση σεναρίων για τις συνέπειες από τέτοια συμβάντα.
news247.gr

Σχόλια