Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος μας μιλά την Πρώτη Ημέρα του 2012


Πότε ήρθε το τρέξιμο στη ζωή σου;
Το τρέξιμο ήρθε στην αθλητική μου ζωή το καλοκαίρι του 2005 όπου άρχισα την προετοιμασία για τον επερχόμενο κλασικό μαραθώνιο. Μέχρι τότε ήμουν κωπηλάτης, επι σειρά ετών πρωταθλητής Ελλάδος  με συμμετοχές σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, κύπελλα, Μεσογειακούς αγώνες και άλλες διεθνείς υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας.

Πως είναι όταν τρέχεις; Τι περνά απ’ το μυαλό σου;
Καθημερινά το τρέξιμο λόγο ακριβώς της απλότητάς του σου δίνει την δυνατότητα να αφιερώσεις πραγματικό  χρόνο στον εαυτό σου. Είναι η καλύτερη μορφή ίσως ψυχανάλυσης. Εκείνη την ώρα περνάνε τα πάντα από το μυαλό. Βέβαια σε συγκεκριμένες απαιτητικές προπονήσεις  (3-4 την εβδομάδα από τις 12 περίπου) το μυαλό απασχολείται αποκλειστικά με τον στόχο και τα επιμέρους στάδια της προπόνησης, όπως η ένταση, ο ρυθμός , οι παλμοί κ.τ.λ.

Πες μας τρεις βασικές διαφορές μεταξύ ορεινού μαραθωνίου και μαραθωνίου ασφάλτου;
Η κυριότερη διαφορά βέβαια έχει να κάνει με το περιβάλλον. Στους αγώνες ορεινού τρεξίματος κινoύμαστε στην φύση ελεύθερα σε πανέμορφο περιβάλλον, όμως με μεγάλες διαφοροποιήσεις στην μορφολογία, την κλίση και αρκετές φορές  τις καιρικές συνθήκες κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Στηρίζεσαι βασικά στην αίσθηση και στην ανταπόδοση ερεθισμάτων από το σώμα. Για να γίνω πιο κατανοητός λόγω  ακριβώς αυτών των μεταβλητών η χρήση ρολογιού είναι ας πούμε οξύμωρη μιας και δεν μπορείς να υπολογίσεις τον ρυθμό που θα κινηθείς. Επίσης η ένταση αλλά και οι μυϊκές ομάδες  που χρησιμοποιούμε μεταβάλλονται αναλόγως την κλίση, την πρόσφυση κ.τ.λ.

Στην άσφαλτο τα πράγματα είναι πιο απλά και έτσι όλα τα παραπάνω είναι δεδομένα. Η διαδρομή συνήθως είναι επίπεδη και φυλασσόμενη (αστυνομία, εθελοντές). Αυτή όμως η  ‘‘άνεση’’ κάνει και τους εν λόγω αγώνες να έχουν σημαντικά μεγαλύτερη προσέλευση -συμμετοχή  πέραν του ότι πολλοί γίνονται σε πόλεις. Βέβαια και ο συναγωνισμός είναι πάρα πολύ δυνατότερος. Η ένταση και ο ρυθμός είναι σταθερός με ανοδικές τάσεις ,πράγμα που σε δοκιμάζει. Μια ακόμα μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών αγώνων έχει να κάνει με την παρότρυνση του αθλητή. Στην άσφαλτο, χρειάζεσαι τον κόσμο που παρακολουθεί να σου φωνάξει να σε εμψυχώσει και να βοηθήσει στα δύσκολα σημεία, ενώ στην φύση, στο βουνό σε αποζημιώνει το περιβάλλον και το τοπίο που κινείσαι.

Ποιος αγώνας έχει μείνει μέσα σου πιο έντονος και τι τον έκανε πιο έντονο;
Θα ακουστεί λίγο παράξενο, όμως αυτό που έχει μείνει χαραγμένο βαθιά μέσα μου είναι οι αμέτρητες ώρες σκληρής προπόνησης, και η γλυκιά γεύση που μου έμενε έπειτα από μια πολύ δύσκολη προσπάθεια. Για να απαντήσω όμως στην ερώτησή σου η πρώτη μου νίκη στο Πανελ/νιο Πρωτ/μα Μαραθωνίου δρόμου το 2009 στην κλασική διαδρομή σήμαινε πολλά για μένα και τον προπονητή μου Νίκο Πολιά (νικητή 7 φορές του Πανελ/νιου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου) γιατί αφενός είχαμε δουλέψει πάρα πολύ και αφετέρου ερχόμουν από συνεχόμενες  2ες θέσεις τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Πως πετυχαίνει κάποιος τους στόχους του;
 Δεδομένα στον αθλητισμό όσον αφορά την επιτυχία δεν υπάρχουν. Αυτό  που πρέπει να κάνει κάποιος αθλητής για να φτάσει ή και να ξεπεράσει τον στόχο του είναι πολύ δουλειά, συνέπεια, επιμονή και αγάπη για αυτό που κάνει σε καθημερινή βάση. Να βρεθεί η φόρμουλα ώστε να μην έρθει κορεσμός απ’ την ρουτίνα αυτή, με προσοχή όμως ώστε να μην περάσουμε στο άλλο άκρο, αυτό της εμμονής που κρύβει πολλούς κινδύνους.

Τι θα πεις σε κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τον αθλητισμό;
Τα οφέλη που προσφέρει ο αθλητισμός στο σώμα μας είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι από αυτά που κερδίζουμε από  αυτόν. Αυτό που έχω να πω είναι ότι κάποια στιγμή της ζωή σχεδόν όλοι όσοι δεν έχουν ασχοληθεί, το μετανιώνουν! Κάθε αρχή είναι δύσκολη αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Τι σε θυμώνει περισσότερο;
Αυτό που με θυμώνει πολύ είναι η αργοπορία σε συναντήσεις, ραντεβού και γενικότερα η ασυνέπεια. Δεν μου αρέσουν όσοι ‘’λένε πολλά και πράττουν λίγα’’ και γενικά όλοι αυτοί οι κριτές των πάντων...

Τι σε ευχαριστεί περισσότερο;
Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια με την γυναίκα μου, μακριά από αγωνιστικές ή και έντονες προπονητικές υποχρεώσεις. Επίσης απολαμβάνω την παρέα με παιδικούς μου φίλους.

Κάνεις όνειρα που θέλεις να πραγματοποιηθούν και μπορείς να μοιραστείς εδώ;
Σαφώς και κάνω όνειρα. Όσον αφορά την αθλητική μου καριέρα θα ήθελα να συμμετάσχω σε μια Ολυμπιάδα  εκπροσωπώντας την χώρα μας στο μαραθώνιο, το κατ’ εξοχήν αυτό Ελληνικό αγώνισμα.

Πως θα παρουσίαζες τον εαυτό σου σε κάποιον που δεν σε γνωρίζει;
Είμαι πολύ απλός άνθρωπος, και με χαρακτηρίζει η επιμονή ,το πείσμα μου, η εργατικότητα και η αγάπη για ότι κάνω. Άλλωστε δεν θα μπορούσα ποτέ να ασχοληθώ με κάτι που δεν μου αρέσει, μιας και δεν θα μπορούσα να είμαι παραγωγικός. Επίσης πολλές φορές  γίνομαι απότομος, ισχυρογνώμων αλλά  προσπαθώ να βελτιώνομαι  και γενικότερα να είμαι πιο φιλικός προς τους συνανθρώπους μου.

Info
Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος ξεκίνησε τον αθλητισμό από τα πρώτα χρόνια της σχολικής του ηλικίας με διάφορα αθλήματα, μπάσκετ, κολύμβηση, τον τελευταίο χρόνο του Λυκείου ασχολήθηκε με την κωπηλασία (1996 - 1997), το 2005 έπειτα από διάφορες συγκυρίες ασχολήθηκε με τον μαραθώνιο.  Ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό - Βατραχάνθρωπος (ΟΥΚ), Αλεξιπτωτιστής από το 1997.
Κωπηλασία
1997 – 2005 : 5 πρώτες/4 δεύτερες /1 τρίτη  νίκες σε Πανελλήνιο πρωταθλήματα κωπηλασίας
13 θέση παγκόσμιο κύπελλο, Μόναχο
16 θέση παγκόσμιο πρωτάθλημα Σεβίλλη
Τρέξιμο
2006: 19η θέση Μαραθώνιος Houston USA (30.000 συμμετοχές)
           3η θέση Βαλκανιονίκης Βελιγράδι

           2η θέση Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κλασσικός Μαραθώνιος Αθηνών  

2007: 10η θέση Μαραθώνιος Enschede Ολλανδία
           2η θέση Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κλασσικός Μαραθώνιος Αθηνών

2008: 18η θέση Μαραθώνιος Rotterdan Ολλανδία(20.000 συμμετοχές)
           2η θέση Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κλασσικός Μαραθώνιος Αθηνών

           5η θέση Βαλκανικό πρωτάθλημα ορεινού τρεξίματος

2009: Συμμετοχή στους Μεσογειακούς αγώνες Pescara Italy
           16η θέση Μαραθώνιος Αμβούργου Γερμανία(20.000 συμμετοχές)

           1η θέση Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κλασσικός Μαραθώνιος Αθηνών 

2010: 2η θέση Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κλασσικός Μαραθώνιος Αθηνών (5η επίδοση όλων         
            των εποχών)
            10η θέση Παγκόσμιο κύπελλο Sky Running ,Δολομίτες Ιταλία

2011: 1η θέση Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κλασσικός Μαραθώνιος Αθηνών 
           1η θέση 1o Πανελλήνιο πρωτάθλημα ορεινού τρεξίματος

            2η θέση Olympus Marathon(Ισπανός νικητής), με την καλύτερη επίδοση που έχει                

            σημειωθεί από Έλληνα
            1η θέση Kilian's classic 25 χλμ Πυρηναία όρη Γαλλία
            1η θέση Kilian's classic 5χλμ downhill  Πυρηναία όρη Γαλλία
            Ατομικό ρεκόρ στον Μαραθώνιο του Άμστερνταμ 2:19':17''

Σχόλια