Από που θέλουν τα παιδιά


Θα περίμενε κανείς πως, μέρες που 'ναι, ο άρτος και, κυρίως, τα θεάματα θα ήταν πολύ μετρημένα.
Κι όμως, αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα ξέρετε πού να πρωτοπάτε με τα παιδιά σας. Πολλές και καλέςπαραστάσεις, εκθέσεις, προβολές και χάπενινγκ φιλοδοξούν να μας παρασύρουν εκτος πεζής πραγματικότητος -έστω και για δύο ώρες. Κι ας είμαστε ειλικρινείς: όταν έχεις παιδί, όσο και να ζορίζεσαι, δύσκολα θα του αρνηθείς μερικές παραμυθένιες στιγμές. Βγάλτε λοιπόν ημερολόγιο, κάντε το κουμάντο σας και την επιλογή σας.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
* Ο «παραμυθάς» Διονύσης Σαββόπουλος, ως μεταμοντέρνος παππούς, αφηγείται, παρέα με τη Συμφωνική της ΕΡΤ, την υπέροχη μουσική ιστορία «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Προκόφιεφ. Στα χνάρια, κι αυτός, του Δ. Χορν, του Θ. Κωτσόπουλου και του... Ντέιβιντ Μπόουι. Οσο για τους ρόλους (τον λύκο, τον παππού, τον Πέτρο, την πάπια, τη γάτα, τους κυνηγούς) τους ερμηνεύουν τα όργανα της ορχήστρας. Στο «Ακροπόλ», 20/12-7/1.

* Ο Θάνος Μικρούτσικος θα παρουσιάσει στα παιδιά ένα μουσικό παραμύθι εμπνευσμένο από τον θρυλικό «Σταυρό του Νότου» του, με έναν θίασο μουσικών, τραγουδιστών, ηθοποιών και χορευτών. Είναι άλλωστε ένα έργο που εδώ και τριάντα χρόνια περνάει από γενιά σε γενιά. Αξίζει να αναφέρουμε πως η αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου θα διαμορφωθεί σαν ένα μεγάλο καράβι! Με τους Χρ. Θηβαίο, Κ. Θωμαΐδη, Ρ. Αντωνοπούλου, Α. Λινάρδου, σε κείμενα της Μ. Παπαγιάννη. Μέγαρο Μουσικής, 22-30/12.

* Και η Μαρίζα Κωχ μας προσκαλεί στο δικό της παραμύθι «Τα πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια», για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Παρέα με δεξιοτέχνες μουσικούς παραδοσιακών οργάνων, τα καλεί να ανακαλύψουν αγαπημένα παραδοσιακά τραγούδια που είναι κρυμμένα στους ήχους των κουδουνιών ενός πολύτιμου παπλώματος. Στο «Τριανόν», έως και την Κυριακή των Θεοφανίων.

* Αρχετυπικά χριστουγεννιάτικο, το μπαλέτο «Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι είναι ένα παραμύθι που συνεχίζει να μαγεύει τα παιδιά (ναι, κι αυτά της γενιάς του Μπεν Τεν και της Πάτι...). Πώς ν' αντισταθούν σε όσα μαγικά συμβαίνουν στην Κλάρα, παραμονή Χριστουγέννων, όταν αποκοιμιέται κρατώντας στην αγκαλιά της την παράξενη κούκλα που της χάρισε ο μάγος νονός της; Πόσω μάλλον όταν οι ήρωες «ζωντανεύουν» από τους χορευτές του Μπαλέτου της Οπερας του Κιέβου. Στο «Μπάντμιντον», 25-29/12.

* Η νέα παραγωγή της Λυρικής είναι «Ο παπουτσωμένος γάτος», η παιδική όπερα του Τσέζαρ Κουί, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Το αγαπημένο παραμύθι των παιδικών μας χρόνων μεταμορφώνεται σε μια παράσταση στην οποία οι υπερφυσικές δυνάμεις βρίσκονται στην υπηρεσία των αδύναμων. Στο θέατρο «Ολύμπια», έως 8/4.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
* Το Πλανητάριο είναι must τα Χριστούγεννα. Υποδέχεται άλλωστε τις γιορτές με μια αγαπημένη ψηφιακή παράσταση στον θόλο του Ευγενίδειου Ιδρύματος: «Το Αστρο των Χριστουγέννων». Τι ήταν το ξεχωριστό εκείνο κοσμικό φαινόμενο που οδήγησε τους τρεις Μάγους στον νεογέννητο Χριστό; Τι ήταν τελικά εκείνο το «Αστρο»; Μετέωρο ή κομήτης; Νόβα ή σουπερνόβα; Μετεωρίτης ή βολίδα; Εχετε και εναλλακτική: μετά την περσινή επιτυχία τώρα παίζεται και η συνέχεια του «Μικρού Πρίγκιπα».

* Υπάρχουν βέβαια και οι ταινίες. Η κατ' εξοχήν χριστουγεννιάτικη είναι η πολύ καλή «Arthur Christmas -ο γιος του Αϊ-Βασίλη»: ένα κοριτσάκι, από λάθος, κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς δώρο και ο ατζαμής πλην ρομαντικός Αρθουρ, γιος του Αϊ-Βασίλη, παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Θα δούμε επίσης τα σίκουελ «Happy Feet 2» και «Ο Αλβιν και η παρέα του» και τον «Γάτο σπιρουνάτο»: τον χαδιάρη γάτο-ζεν πρεμιέ-ζορό, που κλέβει την παράσταση στα «Σρεκ» με τις τσαχπινιές του!

* Βιντεοϊστορίες και θεατρικό παιχνίδι για όλη την οικογένεια υπόσχεται ο κινηματογράφος «Δαναός» για τις γιορτές, έχοντας ως προσκεκλημένο τον Νίκο Πιλάβιο, ο οποίος θα αναβιώσει την αγαπημένη παλιά εκπομπή (την εποχή που υπήρχε μόνο η κρατική τηλέοραση), τον «Παραμυθά». Θα δώσει τέσσερις παραστάσεις: 26,27,29,30/12.

* Σημειώστε επίσης πως ο «Δαναός» θα προβάλλει και το φιλμ «Μια ιστορία για τον Αϊ-Βασίλη-Christmas Story», μια φιλανδική ταινία για παιδιά, στις 22-28/12 (4 μ.μ.). Ας μην ξεχνάμε πως ο Αϊ-Βασίλης δεν είναι Αμερικάνος. Από το Ροβανιέμι είναι ο άνθρωπος...

* «Δαρβίνος: το μυστήριο της φύσης» τιτλοφορείται η νέα εντυπωσιακή 3D παραγωγή στη «Θόλο», το Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου». Προβάλλεται σε ένα δίκτυο μουσείων και πλανηταρίων παγκοσμίως και είναι ένα περιπετειώδες ταξίδι ανακάλυψης της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη μέσα από τα μάτια του Δαρβίνου.

ΜΥΘΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
* Δεινόσαυροι κατακλύζουν την Αθήνα! Ξεκινώντας από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, ταξίδεψαν 3.000 χιλιόμετρα μέσα σε έξι νταλίκες πάνω από 10 μέτρα η κάθε μία, και κατέληξαν στον ναό της κατανάλωσης, το «The Mall», σε έναν νέο εκθεσιακό χώρο. Ο γιγάντιος Βαρυόνυχας, βάρους 1.440 κιλών, ανέβηκε σε ύψος 35 μέτρων μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών. Μόνο το κεφάλι του Τ-Rex ζυγίζει 900 κιλά... Θα περιεργαστείτε ομοιώματα απολιθωμάτων, θα αγγίξετε εκθέματα, θα απολαύσετε animatronics -μέχρι και εικονικές ανασκαφές θα κάνετε. Εως τις 4 Μαρτίου.

* Μικρή αλλά άκρως εντυπωσιακή, η έκθεση «Μύθοι και τέρατα» επίσης μας έρχεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Παρουσιάζει εντυπωσιακά animatronics σε φυσικό μέγεθος. Που σημαίνει πως θα δείτε έναν αρχετυπικό δράκο, έναν τρομακτικό Κύκλωπα, το γέτι, έναν εξωγήινο και άλλα μυθικά πλάσματα να κουνιούνται και να μουγκρίζουν. Η έκθεση αναζητεί τις πιθανές επιστημονικές ερμηνείες που κρύβονται πίσω από τους πιο γνωστούς μύθους. Στον «Ελληνικό Κόσμο», έως τον Ιανουάριο.

* Μουσείο Μαμούθ και έκθεση Γλυπτών στον Πάγο φιλοξενούνται μεταξύ πολλών άλλων στο Χωριό του Αϊ-Βασίλη στο λούνα παρκ «Τα Αηδονάκια» (λωφ. Κηφισίας). Θα βρείτε ακόμα σκεπαστό παγοδρόμιο, χριστουγεννιάτικο Carousel, τρενάκι που θα μας ταξιδέψει μέχρι... τη Λαπωνία και χριστουγεννιάτικη αγορά. Αναζητήστε τις παραστάσεις Καραγκιόζη και θεάτρου που έχουν προγραμματιστεί. Εως 18/1.

ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
* Ο «Ελληνικός Κόσμος» στις 27-30/12 θα μας ταξιδέψει στην Ελλάδα με οδηγό τα ήθη και τα έθιμα του Δωδεκαήμερου («Εθιμα, συνήθειες, μυρωδιές στων Χριστουγέννων τις γιορτές»). Αμέσως μετά (2-5/1) σειρά έχει το πρόγραμμα «Μύθοι, καλικάντζαροι και τέρατα σ' όλης της γης τα πέρατα!» Τηλ. 212 2540600.

* Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σχεδιάζει να στείλει τους πιτσιρικάδες «Μέσα στο ζαχαρένιο εργαστήρι...» (28-29/12), ώστε να χαθούν για λίγο στον μαγικό κόσμο των αδελφών Γκριμ και να φτιάξουν νοστιμιές (για παιδιά 3-5 ετών). Στις 29/12 τα μεγαλύτερα παιδιά (6-12 ετών) μπορούν να μετατρέψουν σε έργο τέχνης ένα παλιό ζευγάρι παπούτσια στο εικαστικό εργαστήριο της Αντζις Καρατζά, ενώ στις 28/12, στο εργαστήριο χειροτεχνίας και κατασκευών της Νιόβης Σταυροπούλου, θα παρακολουθήσουν κουκλοθέατρο και θα φτιάξουν τον δικό τους ήρωα με αφρολέξ και άλλα υλικά (για παιδιά 5-10 ετών). Τηλ. 210-7294220.

* Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης εκτός από θεατρικά (27/12, 29/12) διοργανώνει και επίκαιρα εικαστικά εργαστήρια: «Φτιάχνοντας πολύχρωμα στολίδια παρέα με τον Miro» (27 και 29/12), «Περπατώντας στη γιορτινή πόλη παρέα με τον Klee» (3/1, 5/1), «Ζωγραφίζοντας τις ευχές μας παρέα με τον Warhol» (4/1, 7/1), «Καλωσορίζοντας τους καλικάντζαρους παρέα με τον Picasso» (28/12, 30/12). Τηλ. 210 3312621. Οσο για το Μουσείο Μπενάκη μας ενημερώνει πως «Ο Αϊ-Βασίλης αναζητά συνεργάτες» (σήμερα και στις 29/12). Τηλ. 210-3671067-70.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
* Στο πνεύμα των ημερών οι παραστάσεις «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» (έως 8/1) στο θέατρο «Θυμέλη» της Ελένης Βοζικιάδου («το έργο έχει χάπι εντ!» σπεύδουν να μας καθησυχάσουν) και «Χριστουγεννιάσματα και καλαντίσματα» στις «Μορφές Εκφρασης» (23,26, 30/12, 2/1): ένα ταξίδι στην παράδοση με πλήθος μουσικών οργάνων.

* Και βέβαια ένα πλήθος παραστάσεων παιδικού θεάτρου, κουκλοθέατρου και Καραγκιόζη μας δελεάζουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον «Πινόκιο» στο Θέατρο Τέχνης, που συνδυάζει θέατρο σκιών και κομέντια ντελ άρτε, τον «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπουλου στο θέατρο «Πόρτα», που ανεβάζεται και πάλι τριάντα χρόνια μετά, και «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Αλκης Ζέη στο Εθνικό. Το Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», εκτός από θεατρικές παραστάσεις, Καραγκιόζη και κουκλοθέατρο, φιλοξενεί αφηγήσεις χριστουγεννιάτικων παραμυθιών από τη Σάσα Βούλγαρη, ενώ στον νέο πολυχώρο Ατλαντίς Classic Cinemas μόλις ξεκίνησε τα παιδικό θεατρικό έργο «Η Αλίκη στη Χώρα των Γευμάτων».

* Σημειώστε επίσης το μιούζικαλ «Κλικ στη Λαχανοχαχανοχώρα» στο «Αλφαβητάρι» (για όσους αγάπησαν τα cd «Λάχανα και χάχανα»), τον «Αυτοκράτορα της σοκολάτας» από τον Χάρη Ρώμα στο «Ρεξ» (για τους σοκολατομανείς), τις πρωτότυπες παραστάσεις κουκλοθέατρου της ομάδας «Φτουξελευτερία» στο «Στούντιο Μαυρομιχάλη» (που ενίοτε κληρώνουν και δώρα).

* Και μην ξεχνάτε πως τελευταία στην Αθήνα ανθεί και το εφηβικό θέατρο, με παραστάσεις όπως οι «Ορνιθες» της Τζωρτζίνας Κακουδάκη στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» αλλά και το έργο «Στην οθόνη φως» της Σοφίας Βγενοπούλου (σε κείμενο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Σημειώστε ακόμα: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στο «Θησείον», «Ελένη» στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», «Μια γιορτή στου Νουριάν» στο «Πορεία». 7

enet.gr / ΕΥΑΝΝΑ ΒΕΝΑΡΔΟΥ

Σχόλια