Με το Βραβείο Ποίησης τίμησε η Ακαδημία Αθηνών τον Μιχάλη Γκανά


Από το madata.gr
Με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη τίμησε η Ακαδημία Αθηνών, στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία της την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, τον Μιχάλη Γκανά για το σύνολο του έργου του. Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944. Από το 1962 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Βιβλιοπώλης επί μία δεκαπενταετία, συνεργάστηκε αργότερα με την τηλεόραση ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και σεναριογράφος, ενώ δούλεψε επί σειρά ετών ως κειμενογράφος στον χώρο της διαφήμισης. Το 1991 μετέφρασε τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη για το Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν και τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πατρών. Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του «Παραλογή». 

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες συνθέτες: Μ. Θεοδωράκης, Ν. Μαμαγκάκης, Ν. Ξυδάκης, Δ. Παπαδημητρίου, Ν. Κυπουργός, G. Bregovic, A. Dinkjian κ.ά.. 

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές «Ακάθιστος Δείπνος» (1994) «Γυάλινα Γιάννενα» (1989), «Μαύρα Λιθάρια» (1993), «Ο ύπνος του καπνιστή» (2003), «Παραλογή» (1993), «Τα μικρά» (2000).


Σχόλια