ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΣΤΑΡ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΗΝ 62η ΜΠΕΡΛΙΝΑΛΕ


Ο Τομ Χανκς και ο πιτσιρικάς Τόμας Χορν, σε σκηνή από το «Extremely loud and incredibly close», του Στίβεν Ντάλντρι
Από το enet.gr / ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Στο κόκκινο χαλί της Μπερλινάλε (9 έως 19 Φεβρουαρίου) θα περπατήσουν διάσημοι και λαμπεροί σταρ. Μόνο για αρχή έχουμε τους Κρίστιαν Μπέιλ, Τομ Χανκς, Σάντρα Μπούλοκ, Σάλμα Χάγεκ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι. Και έπεται συνέχεια, καθώς χθες μόλις άνοιξε τα χαρτιά του το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου με τις νέες ταινίες των Στίβεν Ντάλντρι και Ζανγκ Γιμού να κλέβουν την προσοχή μας.

Ολα δείχνουν ότι ο φετινός πρόεδρος, ο Βρετανός σκηνοθέτης Μάικλ Λι, θα έχει σκληρή δουλειά, αλλά και καλή... παρέα στην κριτική επιτροπή, που θα δώσει τα «φώτα», την ψήφο, αλλά και την γκλαμουριά της.

Την αποτελούν: Ο Ιρανός Ασγκάρ Φαραντί - περσινός νικητής της Χρυσής Αρκτου, με την ταινία «Ενας χωρισμός». Ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης Φρανσουά Οζόν («Οκτώ γυναίκες», «Potiche»). Η γνωστή σε όλους μας ηθοποιός, τραγουδίστρια και «παιδί διάσημων γονιών», Σαρλότ Γκενσμπούργκ. Ο χολιγουντιανός ηθοποιός Τζέικ Τζίλενχαλ («Brockeback mountain»). Ο Ολλανδός σκηνοθέτης του «Control», Αντον Κόρμπιν. Ο Γαλλοαλγερινός συγγραφέας Μπουαλέμ Σανσάλ, στον οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο Ειρήνης στην πρόσφατη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Η Γερμανίδα ηθοποιός Μπάρμπαρα Σουκόβα, η «Λόλα» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.

Γερά χαρτιά

Ανακοινώθηκαν και οι πέντε ταινίες που επιλέχθηκαν για το επίσημο πρόγραμμα και άλλες τόσες για τις ειδικές προβολές. Ας ξεκινήσουμε με δύο γερά χαρτιά του προγράμματος κι ας είναι εκτός διαγωνισμού. Θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η νέα ταινία του Στίβεν Ντάλντρι «Extremely loud and extremely close», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ. Το θέμα της αρκεί για να υποθέσουμε ότι κριτική επιτροπή και θεατές θα χρειαστούν χαρτομάντιλα. Είναι η ιστορία ενός 11χρονου αγοριού (Τόμας Χορν), το οποίο έχει χάσει τον πατέρα του στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου. Σημειώστε στο καστ τη Σάντρα Μπούλοκ ως μητέρα και τον Τομ Χανκς στο ρόλο του πατέρα.

Το πολυαναμενόμενο και πανάκριβο έπος του Ζανγκ Γιμού «The flowers of war» έχει πρωταγωνιστή ένα μεγάλο σταρ και φοβερό ηθοποιό, τον Κρίστιαν Μπέιλ, και ένα πολιτικό θέμα, τη σφαγή της Νατζίνγκ το 1937. Ο Μπέιλ υποδύεται έναν Αμερικανό ιερέα, ο οποίος προσπαθεί να σώσει 13 μαθήτριες που έχουν εκπορνευτεί, συνοδεύοντας Ιάπωνες στρατιώτες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τις ταινίες που θα διαγωνιστούν για τη Χρυσή Αρκτο, έχουμε τρεις τίτλους. Η νέα ταινία του Φιλιππινέζου Μπριγιάντε Μεντόζα, «Captured», έχει πρωταγωνίστρια την πιο σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιό, την Ιζαμπέλ Ιπέρ. Υποδύεται μια Γαλλίδα ιεραπόστολο, που πέφτει θύμα απαγωγής από τρομοκρατική οργάνωση στις Φιλιππίνες.

Και ένα ισπανικό ψυχολογικό θρίλερ στο πρόγραμμα, το «Dictado» του Αντόνιο Τσαβάρας, αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού που υιοθετεί την άρρωστη κόρη ενός φιλικού ζευγαριού. Κάποια στιγμή το κορίτσι γίνεται απειλή. Περίεργη υπόθεση έχει η τρίτη συμμετοχή, το «Kebun binatang» («Postcards from the zoo») του Εντουιν. Είναι η ιστορία της Λάνα, η οποία από παιδί ανατράφηκε από έναν εκπαιδευτή καμηλοπαρδάλεων, καθώς την είχαν εγακαταλείψει σε ζωολογικό κήπο. Οταν μεγάλωσε, ερωτεύτηκε έναν μάγο.

Στις Ειδικές Προβολές ξεχωρίζει ο Βέρνερ Χέρτσογκ, γνώριμος του Φεστιβάλ. Πρόπερσι είχε διατελέσει πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ενώ πέρυσι συμμετείχε με το 3D ντοκιμαντέρ «The cave of forgotten dreams». Φέτος επιστρέφει πάλι με ένα ντοκιμαντέρ, το «Death Row», με θέμα τη θανατική ποινή.

Με ντοκιμαντέρ συμμετέχει και ο Βρετανός σκηνοθέτης Κέβιν ΜακΝτόναλντ («Ο τελευταίος βασιλιάς της Αγγλίας»). Το «Marley» έχει θέμα τον θρύλο της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ. Το «Don - the king is back» του Φαρχάν Αχτάρ είναι μια ινδική περιπέτεια δράσης. Το «Keyhole» του Καναδού Γκάι Μέντιν είναι ένα θρίλερ με έναν γκάνγκστερ (Τζέισον Πάτρικ), ο οποίος επιστρέφει σπίτι και προτού μπει στην κρεβατοκάμαρα, όπου τον περιμένει η γυναίκα του, επισκέπτεται κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Τέλος, στο «La chispa de la vida» του Ισπανού Αλεξ ντελα Ιγκλέσια, όπου πρωταγωνιστεί η Σάλμα Χάγεκ, ένας άνεργος ατζέντης προσφέρει τον θάνατό του για τηλεοπτικό θέαμα, φυσικά με οικονομικά ανταλλάγματα *

Σχόλια