Στα νησιά Σαμόα «δεν θα έρθει» η Παρασκευή 30/12


Τα νησιά Σαμόα, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, είναι αυτή τη στιγμή ανατολικά της ωριαίας ατράκτου που διασχίζει τον ωκεανό αυτό, με αποτέλεσμα η ώρα στο εν λόγω αρχιπέλαγος να είναι +11 ώρες από την ώρα Γκρήνουιτς.
Τα εν λόγω νησιά είναι μια από τις τελευταίες χώρες του πλανήτη που βλέπουν τον ήλιο να δύει.

Με την αλλαγή που αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση, θα είναι πλέον μία από τις πρώτες χώρες που θα βλέπουν την ανατολή της καινούργιας ημέρας και η ωριαία άτρακτος θα είναι πιο κοντά στις ωριαίες ατράκτους της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Η μεταρρύθμιση γίνεται με στόχο να διευκολύνει τις εμπορικές σχέσεις των νησιών με τις χώρες που είναι οι κύριοι εταίροι τους και στις οποίες ζουν πολλοί μετανάστες από τις Σαμόα, είχε εξηγήσει ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας το μέτρο τον περασμένο Μάιο.
«Χάνονται δυο εργάσιμες μέρες την εβδομάδα»
Με τις σημερινές ωριαίες ατράκτους (οι 24 «ζώνες» στις οποίες έχει χωριστεί συμβατικά η Γη και εντός των οποίων ισχύει η ίδια ώρα) "χάνουμε δύο εργάσιμες ημέρες κάθε εβδομάδα", είχε διευκρινίσει. "Όταν εδώ είναι Παρασκευή, στη Νέα Ζηλανδία είναι Σάββατο. Και όταν εμείς βρισκόμαστε την Κυριακή στην εκκλησία, στο Σίδνεϊ και το Μπρισμπέιν έχουν ήδη αρχίσει την εβδομάδα".
Αυτή τη στιγμή οι Σαμόα βρίσκονται 21 ώρες πίσω από την Αυστραλία και 23 ώρες πίσω από τη Νέα Ζηλανδία. Από τις 31 Δεκεμβρίου 2011, οι Σαμόα θα είναι μία ώρα μπροστά από το Ουέλινγκτον και τρεις ώρες μπροστά από το Σίδνεϊ.
Οι Σαμόα είχαν επιλέξει τη σημερινή ωριαία άτρακτό τους πριν από 120 χρόνια επειδή τότε οι κύριοι εμπορικοί εταίροι τους ήταν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.
Ύμνοι, προσευχές και μια ομιλία του πρωθυπουργού Τουιλαέπα Σαϊλέλε Μαλιελεγκαόι προβλέπονται για την τελευταία ώρα της Πέμπτης. Μετά τα μεσάνυκτα, η επίσημη ημερομηνία θα προχωρήσει στο Σάββατο 31 Δεκεμβρίου.
Τα ξενοδοχεία του αρχιπελάγους δεν θα χρεώσουν την…διανυκτέρευση που εκ των πραγμάτων δεν θα υπάρξει, όμως οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν αυτή την ημέρα εργασίας "φάντασμα", ενώ ειδικά γραμματόσημα θα εκδοθούν με την ευκαιρία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Επικοινωνιών.

ethnos.gr

Σχόλια