ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ / 11 ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΡΕΛΑΣ ΤΟ ΜΗΝΑ «ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ»


Μια παρέα φωτορεπόρτερ αποφασίζουν να φωτογραφήσουν μια ημέρα του Αυγούστου, όταν δεν υπάρχουν ειδήσεις, και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο «Taf» από σήμερα έως τις 8 Ιανουαρίου.

Η παρέα, και κατ' επέκταση η συνεργασία, έχει κοινό άξονα το Δρόμο, εκεί όπου τρέχει το ρεπορτάζ. Ιστορίες καθημερινής τρέλας σε μια Ελλάδα που παλεύει, υφίσταται και ανθίσταται. Είναι τα μέλη της ομάδας Phasma, που οργώνει τους δρόμους, μιλά με το σκύλο Λουκάνικο, συναναστρέφεται με εκείνους που επιτίθενται ή υφίστανται τα χημικά και με κάθε λογής κατάσταση που φτάνει στις εφημερίδες μας.

Αυτή τη φορά δεν καταθέτουν τα όπλα, αλλά αποφασίζουν να μιλήσουν για τους ίδιους, να κάνουν επιλογές προσωπικές, να εκφραστούν μία ημέρα του Αυγούστου που, όλοι ξέρουμε, μας το έχει πει και ο Ουμπέρτο Εκο με το ομώνυμο βιβλίο του, ειδήσεις δεν υπάρχουν.

Πέρα από τους πολιτικούς, τις πονηρές πολιτικές, λοιπόν, πέρα από τις διαδηλώσεις, τους τραυματισμούς, τα ασθενοφόρα, τα σκυλιά διαδηλωτές, τα εργατικά ατυχήματα, την ωραία φύση, τα εργοστάσια που δεν παράγουν οξυγόνο, η ομάδα Phasma δημιούργησε την παρέα Phasma 2 για κάτι πιο προσωπικό.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Γιώργος Βιτσαρόπουλος, Milos Bicanski, Λουίζα Γκουλιαμάκη, Γιώργος Δέτσης, Μιχάλης Καραγιάννης, Στέλιος Ματσάγγος, Vishy Maghan, Γιώργος Νικολαΐδης, Καμίλο Νόλλας, Αλέξανδρος Σταματίου, Ιάκωβος Χατζησταύρου.

Μια μέρα, τον Αύγουστο, λοιπόν, το μήνα που η ελληνική οικογένεια και μαζί τα πάντα ησυχάζουν. Το θέμα δίνεται ως άσκηση καταγραφής της προσωπικής επιλογής. Από το ξύπνημα έως την ώρα του ύπνου, οι 11 φωτογράφοι της παρέας που εκθέτει, επιλέγουν το θέμα τους και το καταγράφουν, μία ολόκληρη ημέρα.

Το κλειστό δωμάτιο ή η ανοιχτή θάλασσα είναι επιλογή, όπως επιλογή και το βλέμμα στον άλλο άνθρωπο. Αυτή την ημέρα του Αυγούστου όλα παίρνουν μιαν άλλη ξεχωριστή σημασία και κατανόηση, είτε πρόκειται για μια εικόνα ήρεμη ή μια εικόνα φορτισμένη. Τα πρέπει βρίσκονται μακριά και το ρεπορτάζ, επίσης.

Μια μέρα μπορεί να είναι και μια ζωή. Ο φωτογράφος επιλέγει πώς θα την καταναλώσει, μακράν των όρων της κατανάλωσης. Είναι η διάθεση και η διάσταση που ο καθένας δίνει στη μία ημέρα του Αυγούστου του 2011. Ερωτική διάθεση, ρομαντισμός, παρατήρηση της θάλασσας, το σπίτι κάποιων αλλοδαπών πριν το εγκαταλείψουν βίαια, οι τρόφιμοι ενός ασύλου ανιάτων ή οι άστεγοι στα παγκάκια, μια παραλία, ένας ψαράς που ξεκινά το χάραμα για να μείνει στη βάρκα έως το σούρουπο. Ο,τι αποτυπώνεται και μένει ζωντανό, καθώς το παρακολουθούμε, με απόσταση χρόνου, στην έκθεση στο «Taf», αυτές τις ημέρες του δεύτερου χειμώνα του Μνημονίου. *

enet.gr / ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ

Σχόλια