Εκτός Τόπου & Χρόνου vs Εντός Τόπου & Χρόνου - Μηνύματα / Βγάλτε τον κριτικό που έχετε μέσα σας

Έχετε δει στο κινηματογράφο ή στο θέατρο. Έχουν βγει στις αίθουσες και στις σκηνές, αριστουργήματα αλλά και απαράδεκτα θέματα. Ποιος όμως είναι αυτός που ορίζει το αριστούργημα ή το αντίθετό του, το καλό και το κακό, το όμορφο και το άσχημο; Οι κριτικοί ίσως πείτε, ναι θα πω. Σκέφτομαι όμως ποιος είναι ο κριτικός του θεάτρου ή του κινηματογράφου; από πού έρχεται η γνώση του για να μπορέσει να κρίνει, κυρίως όμως να προτείνει;


Είναι και αυτός ένας άνθρωπος όπως όλοι με γνώσεις και κυρίως γνώμη. Αυτό που θα πει ή θα γράψει είναι ένα αποτέλεσμα δικό του, αποτέλεσμα σκέψεων, γνώσεων, καταστάσεων, είναι ένα αποτέλεσμα ζωής, δεν είναι μόνο γνώσεων. Δεν θέλω να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω με τον γενικότερο ρόλο των κριτικών, τώρα σήμερα, μάλλον ποτέ δεν θα γίνει αυτό. Αν γίνει ίσως γίνω κριτικός των κριτικών.

Γενικά σπάνια διαβάζω κριτικές και αυτό το κάνω ή μετά από την παρακολούθηση του έργου ή (και αυτό είναι μαγικό και γεμάτο αναμνήσεις) κατά την διάρκεια του διαλλείματος. Τότε που ξεδιπλώνω το απόκομμα κάποιας εφημερίδας και βυθίζομαι στην αφή της τσαλακωμένης εφημερίδας. Σκοπός να δω εάν συμφωνώ με την άποψη του ειδικού, με την άποψη του κριτικού, και να πάρω τροφή που δεν είχα πιθανόν πάρει μέχρι εκείνη την στιγμή.

Για αυτό δεν συμφωνώ με την ανάγνωση κριτικής πριν την προβολή ή την παράσταση του έργου. Πιστεύω ότι και εγώ όπως και εσείς είστε και είμαστε κριτικοί, δεν πρέπει να περιμένουμε από κανέναν να μας πει αν κάτι είναι καλό ή δεν είναι. Πρόκειται για την γνώμη κάποιου άλλου, ενώ για την τελική γνώμη - απόφαση υπεύθυνος είναι ο εαυτός, ΄΄εμείς΄΄. Βγάζοντας έτσι ο καθένας το κριτικό που έχει μέσα του. Έχει συμβεί είμαι σίγουρος να είδατε κάτι ενώ πριν είχατε διαβάσει για αυτό και το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο από το αναμενόμενο. Δεν είναι τυχαίο αυτό.

Ο όρος παράσταση θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τον όρο μήνυμα. Πρόκειται για μηνύματα που αρχικά δεν ξέρουμε την ύπαρξή τους και αυτό αποκαλύπτεται όταν βρεθεί το ανάλογο έδαφος, όταν ΄΄κουμπώσει΄΄ εκεί που κανείς δεν ξέρει που και ποιο είναι το κατάλληλο σημείο επαφής τους. Δηλαδή τη στιγμή που θα γίνει το κλικ. Εκεί είναι το μαγικό που εγώ ονομάζω μοναδικό γιατί είναι ξεχωριστό για τον καθένα.

Εύχομαι να δείτε μια κινηματογραφική ταινία ή ένα θεατρικό έργο, να σας αρέσει και μετά να διαβάσετε μια κριτική η οποία θα σας αποκαλύψει πράγματα που είδατε και εσείς, αλλά κυρίως πράγματα που δεν είδατε. Πράγματα που δεν προλάβατε να δείτε απλά γιατί την δεδομένη στιγμή τα μηνύματα που δεχθήκατε έπρεπε να ΄΄κουμπώσουν΄΄ και ΄΄κουμπώσαν΄΄ μέσα σας σε συγκεκριμένο χώρο τη συγκεκριμένη στιγμή.

Σ’ αυτήν την περίπτωση ξεκινά μέσα σας μόνος του χωρίς ιδιαίτερη πρόσκληση ένας διάλογος με σκοπό την αναζήτηση της προέλευσης των νέων μηνυμάτων, των νέων αποκαλύψεων (τι νέων δηλαδή εκεί ήταν και πριν). Πρόκειται για μια μαγική εσωτερική διαδικασία, μια μαγική ονειρική διαδικασία, σαν τα ‘’Όνειρα’’ του Κουροσάβα που έχουν καρφωθεί στο μυαλό μου όσο γράφω το κείμενο.

Προτροπή λοιπόν, πάρτε τα μηνύματα, βγάλτε τον κριτικό από μέσα σας, θα γνωριστείτε καλύτερα με τον εαυτό σας.

Πιστέψτε με.
012312060411

Σχόλια