Σχεδόν μια εβδομάδα μετά


Βγαίνουμε όλοι γράφουμε και λέμε το ΄΄μακρύ΄΄ μας και το ΄΄κοντό’’ μας από όποιο βήμα βρούμε για τον Θανάση Βέγγο. Έβλεπα σε παλαιότερη συνέντευξη του τον Ευγένιο Σπαθάρη να λέει : ο Βέγγος είναι ο σημερινός έμψυχος Καραγκιόζης, ο άνθρωπος που έχει ζήσει και έχει περάσει ταλαιπωρίες και ταλαιπωρίες όπως ο Καραγκιόζης. Τις ημέρες που ακολούθησαν το θάνατό του είδα σε συνέντευξη τον καλό ηθοποιό Γιάννη Μπέζο να λέει ότι είναι λάθος να λέγεται ότι ο Θανάσης Βέγγος ήταν ο Καραγκιόζης.


Όλοι μα όλοι αγνοούμε την ύπαρξη του Θανάση Βέγγου αν έχουμε την πεποίθηση ότι το δικό μας είναι το σωστό. Απλά ο Θ. Βέγγος είναι όλα, είναι όλοι μας. Κάπου μέσα μας ΄΄πατάει΄΄ κάτι, κινητοποιείται κάτι και γράφουμε, λέμε ή ακόμα σκεφτόμαστε για το Θ. Βέγγο με αφορμή το θάνατό του αλλά κυρίως το έργο του. Ο Θ. Βέγγος είναι ότι ΄΄κουμπώνει΄΄ στο καθένα ξεχωριστά και ταυτόχρονα.

Όσοι στεναχωρηθήκαμε για το θάνατό του πρέπει αν δεχθούμε το θάνατο κάτι δικού μας. Περάσαμε καλή ζωή μαζί του στο κομμάτι που του αναλογούσε. Μας μεγάλωσε καλά. Νομίζω είναι η πρώτη φορά που νοιώθω κενό από την απώλεια κάποιου που δεν γνώριζα προσωπικά. Θα μου λείψει η απουσία της αίσθησης ότι κάπου υπάρχει, ότι αναπνέουμε τον ίδιο αέρα.

Αισθάνομαι ότι πρέπει να συλλυπηθούμε βάζοντας μέσα και τους εαυτούς μας, όπως όταν συλλυπούμαστε τις οικογένειες. Να είμαστε καλά να τον θυμόμαστε.

Σχόλια