Στα Άκρα

Είδα χθες βράδυ αργά στο κρατικό κανάλι την εκπομπή ''Στα Άκρα''. Νομίζω ήταν επανάληψη. Καλεσμένος ήταν ο ψυχίατρος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας Ματθαίος Γιωσαφάτ.

Μίλησε κυρίως για τις επιρροές της παιδικής ηλικίας στην ενήλικη ζωή. Ήταν εξαιρετικός, απλός λόγος και ταυτόχρονα ουσιαστικός, δίχως θεωρίες που θα μπερδεύουν τον τηλεθεατή που δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις σχετικά με τη θεματολογία. Σκεφτόμουν πόσο ρέει το πράγμα - κουβέντα όταν αυτός που μιλά έχει ουσιαστική γνώση του θέματος για το οποίο μιλά. Όταν υπάρχει και καλή σχέση με τον εαυτό τα πράγματα μπορούν να γίνουν απογειωτικά (ας επιτραπεί ο όρος).


Μοναδική παραφωνία η παρουσιάστρια Βίκυ Φλέσσα. Γκριμάτσες, αστεϊσμοί, δυσκολία να έρθει σε ουσιαστική επαφή με αυτά που έλεγε ο καλεσμένος. Και η προσφώνηση ''γιατρέ μου'', θύμιζε παλιές ελληνικές ταινίες στην καλύτερη. Στη χειρότερη στρατό όπου αχαρακήριστοι μόνιμοι αξιωματικοί όταν μιλάν σε στρατιώτη που τυχαίνει να 'ναι γιατρός χρησιμοποιούν απαξιωτικά τη συγκεκριμένη φράση. Στο στρατό το 'χω ακούσει άπειρες φορές, αλλά κυρίως έχω δει τα πρόσωπα που το έλεγαν. Αυτά τα πρόσωπα δεν περιγράφονται, οι χαρακτήρες αυτών των προσώπων δεν περιγράφονται στο συγκεκριμένο κείμενο, δεν χωράν σήμερα εδώ.

Δεν ξέρω πως βγήκε ο τίτλος της εκπομπής, σκέφτομαι όμως ότι πραγματικά είναι στα άκρα. Από τη μια μεριά οι καλεσμένοι και από την άλλη η οικοδεσπότης. Απέναντι ο τηλεθεατής, χθες εγώ. Και πραγματικά θεωρώ ότι ο τηλεθεατής πρέπει να προσπαθεί να ξεχωρίσει τα δύο άκρα για να κρατήσει τις σκέψεις του καλεσμένου.

Κλείσιμο με ενημέρωση, Ο Τομέας ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει το : 1ο Διεθνές Συνέριο Ψυχανάλυση και Ομάδα. Η ψυχική εργασία σε ψυχαναλυτική ομαδική κατάσταση 21-24.04.2010. Περισσότερα http://www.psychgroup.gr/

Σχόλια