49 ένα πριν το 50



Από αύριο Παρασκευή 14 ξεκινά και ολοκληρώνεται τη Κυριακή 23 Νοέμβρη το 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πέρσι δεν το’ χα παρακολουθήσει όσο θα’ έλα λόγω ενός τροχαίου που είχα, φέτος το ίδιο προβλέπεται, όχι λόγω τροχαίου. Ο Θεός που έχω γράψει στο παρελθόν είναι παρόν και καταλαμβάνει πολύ χρόνο από την μια, από την άλλη εγώ είμαι εκτός ‘’συστήματος’’.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνω καμιά αναφορά. Φέτος θα παραβρεθούν γιγάντια ονόματα και μεταφέρω ακριβώς το δελτίου τύπου του φεστιβάλ : ο διάσημος, βραβευμένος με τρία Όσκαρ, αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν. Οι πολυβραβευμένοι βέλγοι δημιουργοί Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν. Ο αιρετικός ιάπωνας σκηνοθέτης και ηθοποιός Τακέσι Κιτάνο, ο οποίος παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη την τελευταία ταινία του Akires to Kame. O αντισυμβατικός άγγλος σκηνοθέτης Τέρενς Ντέιβις. O δημοφιλής, υποψήφιος δυο φορές για Όσκαρ, ηθοποιός Γουίλεμ Νταφόε που πρωταγωνιστεί στην νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου Η σκόνη του χρόνου (η οποία θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη σε avant premiere, ως ειδική προβολή του ελληνικού τμήματος). O διεθνώς αναγνωρισμένος, βραβευμένος με δυο Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής (για τα σάουντρακ των ταινιών Brokeback Mountain και Babel), αργεντινός συνθέτης Γκουστάβο Σανταολάγια. O Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες, ο οποίος θα επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη για δεύτερη φορά μετά την συμμετοχή του στο μεγάλο αφιέρωμα στον Βραζιλιάνικο Κινηματογράφο που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2006. H παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Λίτα Στάντιτς, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον χώρο της παραγωγής του αργεντίνικου – και όχι μόνο - κινηματογράφου. H ανερχόμενη ηθοποιός Έβαν Ρέιτσελ Γουντ, η οποία πρωταγωνιστεί στην ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι The Wrestler που θα ανοίξει το Φεστιβάλ. Η Άρτα Ντομπρόσι, η συγκινητική πρωταγωνίστρια της τελευταίας ταινίας των αδερφών Νταρντέν, Η σιωπή της Λόρνα.

Ξεχωρίζω τη πολύ σημαντική συνεργασία του Φεστιβάλ με την μη κυβερνητική οργάνωση Παιδιά Εν Δράσει. Δεν την ξεχωρίζω γιατί ξέρω τον Γιώργο Γεωργιάδη από το καιρό που υπήρξαμε στο ίδιο ραδιόφωνο. Ο Γιώργος είναι ένα υγιές τρελοκομείο από μόνος του και ο τρόπος που σκέφτεται και κινείται είμαι σίγουρος ότι γέννησε την συνεργασία αυτή.

Συγκεκριμένα και μεταφέρω ξανά το δελτίο τύπου : θα φιλοξενήσουν στη διάρκεια του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, 25 εθελοντές και εθελόντριες από 5 χώρες της Ευρώπης (Εσθονία, Λετονία, Πολωνία, Ισπανία, Γαλλία).

Είναι η πρώτη φορά που μια τόσο μεγάλη ομάδα ευρωπαίων εθελοντών έρχεται στην Ελλάδα για να υποστηρίξει ένα πολιτιστικό γεγονός, μέσα από ένα πρόγραμμα που συνδέει άμεσα και ουσιαστικά τον εθελοντισμό με τον πολιτισμό.

Οι νέοι και οι νέες έφτασαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης στις 20 Οκτωβρίου και θα επιστρέψουν στις χώρες τους στις 15 Δεκεμβρίου. Στο διάστημα της προετοιμασίας της διοργάνωσης θα έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους, να εκπαιδευτούν, να περιηγηθούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και να γνωρίσουν τους χώρους και τους ανθρώπους του φεστιβάλ. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι εθελοντές και οι εθελόντριες θα ενταχθούν στο ανθρώπινο δυναμικό των επιμέρους τμημάτων (Industry Centre, Press centre, Production, Hospitality, etc). Παράλληλα έχει προγραμματιστεί μια σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την προβολή του προγράμματος, την ενημέρωση των επισκεπτών, την ευρύτερη και ουσιαστικότερη προώθηση της ιδέας του Εθελοντισμού.

Η ΜΚΟ Παιδιά Εν Δράσει έχει μεγάλη εμπειρία στην διοργάνωση εθελοντικών προγραμμάτων με συμμετοχή νέων ευρωπαίων και εξασφαλίζει την ποιοτική διαχείριση του συνολικού προγράμματος. Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ινστιτούτου Νεολαίας μέσω του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση.

Η πόλη είναι μια κούκλα και πρέπει όσο μπορείτε να γευτείτε την ομορφιά της. Πριν, μετά και ξανά πριν και μετά από όσες περισσότερες προβολές σας παίρνει. Α!!! και που είστε, ότι σας φαίνεται glamour, ψεύτικο ή δήθεν προσπεράστε, ο στόχος είναι η τροφή.

Σχόλια