Πώς να κάνετε ασφαλείς μετακινήσεις με τα παιδιά στη μοτοσυκλέτα

Από το asfaleiaautokinitou.gr
Αρκετοί γονείς καθημερινά επιλέγουν να μεταφέρουν τα παιδιά τους με τη μοτοσυκλέτα, όμως το κάνουν σωστά;

Η μοτοσυκλέτα είναι ένα γρήγορο, αλλά αρκετά επικίνδυνο μέσο, που κάνει ευκολότερη την καθημερινότητα χιλιάδων γονέων. Πότε και πως είναι όμως ασφαλές να μεταφέρουμε ένα παιδί με τη μοτοσυκλέτα μας;

Ας δούμε πως μπορούμε να το κάνουμε σωστά:

Ειδικό κάθισμα
Όπως αναφέρει η σχετική νομοθεσία, τα παιδιά θα πρέπει να μεταφέρονται με μέσα στα οποία δεν διατρέχουν κίνδυνο, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση επιφέρονται τσουχτερά πρόστιμα. Έτσι λοιπόν ο νόμος έχει προβλέψει πως τα παιδιά έως και 5 ετών θα πρέπει να επιβαίνουν στη μοτοσυκλέτα ή τα μοτοποδήλατα δεμένα σε ειδικό εγκεκριμένο κάθισμα. Αυτό το κάθισμα προσφέρει ασφάλεια στα παιδιά, αλλά και σε εσάς, καθώς σε αυτή την ηλικία είναι αρκετά επικίνδυνο το παιδί να κάνει κάποια κίνηση την ώρα της οδήγησης και να χάσετε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας.

Κράνος
Είναι αδιανόητο, το παιδί σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είναι, όταν επιβαίνει σε μοτοσυκλέτα να μην φοράει κράνος. Ως υπεύθυνοι γονείς οφείλετε να προμηθευτείτε αντίστοιχο παιδικό κράνος. Τα ειδικά αυτά κράνη, είναι πιο ελαφριά, ώστε να μην επιβαρύνουν τον αυχένα των παιδιών. Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα του κράνους, ώστε να εφαρμόζει ακριβώς στο κεφάλι του παιδιού σας.

Εξοπλισμός
Αν και δεν είναι υποχρεωτικό από το νόμο, καλό θα ήταν, εάν κάνετε συχνές διαδρομές πάνω των δέκα λεπτών, να προμηθευτείτε τον αντίστοιχο ειδικό εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας ώστε το παιδί σας να είναι καλύτερα προστατευμένο. Τα γάντια και τα ειδικά αντιανεμικά μπουφάν θα το προστατέψουν από τον αέρα και θα εξασφαλίσουν πως δεν θα αρρωστήσει.

Χαμηλές ταχύτητες
Ως οδηγοί οφείλετε να τηρείτε τα όρια ταχύτητας. Ως γονείς όμως, οφείλετε να πηγαίνετε αργά και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Έτσι λοιπόν κρατήστε ταχύτητα έως 40 χιλιόμετρα ανά ώρα και πάντα στο δεξί ρεύμα, όταν μεταφέρετε τα παιδιά σας με τη μοτοσυκλέτα. Ακόμα αποφύγετε τις προσπεράσεις και τις μανούβρες.

Μιλήστε στο παιδί σας
Τα παιδιά όσο πιο μικρά είναι, αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα σαν παιχνίδι. Πριν διακόψετε το κάθισμα καλό θα ήταν να κάνετε μία συζήτηση μαζί τους για το πόσο προσεκτικά πρέπει να είναι όταν οδηγείτε την μοτοσυκλέτα. Θα πρέπει να καταλάβουν, πως η ώρα της ανάβασης δεν είναι ώρα για παιχνίδι ή συζητήσεις, ούτε όμως και για απότομες αντιδράσεις, καθώς αυτές μπορεί να είναι αιτία να χάσετε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας. Πιστέψτε στα παιδιά σας και θα δείτε πως θα είναι αρκετά ώριμα εάν τους αφιερώσετε τον κατάλληλο χρόνο.

Σχόλια