Χιλή: 40 χρόνια μετά διώξεις για τη δολοφονία του στρατευμένου καλλιτέχνη Βίκτορ Χάρα

Από το www.902.gr

Σαράντα χρόνια μετά τη δολοφονία του στρατευμένου Χιλιανού τραγουδιστή και συνθέτη Βίκτορ Χάρα από τη χούντα του Πινοτσέτ, η δικαιοσύνη της Χιλής διέταξε τησύλληψη οκτώ πρώην αξιωματικών του στρατού που κατηγορούνται για το έγκλημα.

Με εντολή του, ο Μιγκέλ Βάσκες Πλάσα, πρόεδρος του εφετείου του Σαντιάγο, έδωσε εντολή να φυλακιστούν δύο αξιωματικοί εν αποστρατεία για ανθρωποκτονία από πρόθεση και άλλοι 6 για συνέργεια. Μάλιστα, σε βάρος του Πέδρο Μπαριέντες Νούνιες, του ενός από τους δύο αξιωματικούς που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης, καθώς διαμένει στις ΗΠΑ.

Ο δημοφιλής αγωνιστής ποιητής, συνθέτης και τραγουδιστής της πάλης του χιλιάνικου λαού Βίκτορ Χάρα, είχε οδηγηθεί αμέσως μετά το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοτσέτ στις 11 Σεπτέμβρη 1973, μαζί με χιλιάδες άλλους πολιτικούς κρατούμενους, κομμουνιστές, ριζοσπάστες αγωνιστές στο Στάδιο του Σαντιάγο, το οποίο σήμερα φέρει το όνομα του αγωνιστή καλλιτέχνη.

Πλέον, και η επίσημη δικαστική έρευνα αναγνωρίζει ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής του ο Β. Χάρα αναγνωρίστηκε από τους στρατιωτικούς, χωρίστηκε από τους άλλους κρατούμενους και μεταφέρθηκε και κρατήθηκε για 5 μέρες στα αποδυτήρια όπου είχαν δημιουργηθεί θάλαμοι ανακρίσεων και βασανιστηρίων και όπου διαρκώς δεχόταν σωματικές επιθέσεις από πολλούς αξιωματικούς.

Οι βασανιστές του, αφού πρώτα του έσπασαν τα δάχτυλα και τα οστά των χεριών του, τον εκτέλεσαν με πολυβόλο: Στη σορό του βρέθηκαν 44 τραύματα από σφαίρες.

Όση και αν ήταν η μανία των δολοφόνων του, δεν μπόρεσαν να σβήσουν την αγάπη και τη μνήμη του λαού της Χιλής για τον Β. Χάρα: Το Δεκέμβρη του 2009, χιλιάδες Χιλιανοί πήραν μέρος στην επίσημη κηδεία του καλλιτέχνη, που είχε δολοφονηθεί σε ηλικία 40 χρονών και είχε ενταφιαστεί σχεδόν μυστικά το 1973 από τη Βρετανή σύζυγό του.

                                       
Ακούστε το τραγούδι του Β. Χάρα «El Aparecido», αφιερωμένο στον Τσε Γκεβάρα

Σχόλια