Δηλώσεις


Πρόεδρος Δημοκρατίας
Τηλεγράφημά στην οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σας εκφράζω την πιο βαθιά μου οδύνη για την απώλεια του γιού σας. Ο θάνατός του υπήρξε τραύμα στη λειτουργία του κράτους-δικαίου. Εύχομαι να είναι το τελευταίο και είμαι βέβαιος ότι οι ευθύνες θα καταλογιστούν στους υπαίτιους.

Πρωθυπουργός Πρόεδρος ΝΔ
Συλλυπητήρια επιστολή προς τη μητέρα και τον πατέρα του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες ώρες, παρακαλώ δεχθείτε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό του γιου σας. Όπως όλοι οι Έλληνες, νοιώθω βαθιά οδύνη. Γνωρίζω ότι τίποτα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να απαλύνει τον πόνο σας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι καμιά επιείκεια δεν πρόκειται να υπάρξει στην απόδοση των ευθυνών. Η πολιτεία όπως οφείλει, θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε η χθεσινή τραγωδία να μην επαναληφθεί.
Δηλώσεις.
Απαράδεκτα και επικίνδυνα τα επεισόδια που έγιναν μετά τον τραγικό θάνατο του 16χρονου. Οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν και ότι η Πολιτεία θα προστατεύσει τους πολίτες της.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Βαθιά οδύνη για το χαμό του 16χρονου. Ξέρω ότι τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο, η ζωή είναι υπέρτατο αγαθό και η απώλειά της είναι αναντικατάστατη. Ας είναι η συμπεριφορά όλων ελάχιστος φόρος τιμής για το χαμό του Αλέξη.

Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ
Δηλώσεις.
Οδύνη για το θάνατο ενός νέου παιδιού για τον οποίο υπάρχει αυτονόητη καταδίκη.
Ζήτησε πλήρη διαλεύκανση και απόλυτο καταλογισμό ευθυνών.
Ευθύνες υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα, από το πώς λειτούργησε η Αστυνομία μέχρι τις πρακτικές στο πολιτικό επίπεδο.
Αναφορά στα κοινωνικά αίτια, τη διαχρονική παρουσία των γνωστών-αγνώστων, τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων.
Υποστήριξε ότι εδώ και πέντε χρόνια οι Έλληνες πολίτες έχουν καταλάβει ότι ζουν σε ένα ανασφαλές, κοινωνικά και οικονομικά, περιβάλλον.
Μίλησε για ανευθυνότητα σε κάθε επίπεδο του κράτους και της κυβέρνησης.

Γ.Γ. ΚΚΕ
Δηλώσεις.
Σημαντική είναι η μαζική, οργανωμένη παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, η παρουσία του εργατικού κινήματος, η παρουσία του μαθητικού, του φοιτητικού, του σπουδαστικού, των κινημάτων των άλλων εργαζομένων, και με αποκορύφωμα τη μεγάλη απεργία της Τετάρτης, γιατί ο αγώνας κατά της κρατικής βίας και καταστολής είναι ταυτόχρονα και αγώνας για τη δουλειά, για το μισθό, για τη σύνταξη, για την Παιδεία, για την Υγεία.
Καιρό τώρα παρακολουθούμε ένα κρυφτούλι ανάμεσα σε γνωστούς αγνώστους και στην αστυνομία, ζήτημα το οποίο μας έχει προκαλέσει πάρα πολλά ερωτηματικά και ανησυχίες και παράλληλα το θέμα δεν είναι η εκδίκηση, με καταστροφή καταστημάτων, με πυρκαγιές, με εμπρησμούς αυτοκινήτων. Όλα αυτά αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της κρατικής καταστολής και όλων εκείνων που θέλουν να περάσουν το συντηρητισμό, τη φοβία στο λαό, την αποχή από τις μαζικές κινητοποιήσεις.

Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
Δηλώσεις
Δεν υπάρχει δικαιολογία γι' αυτό που έγινε. Ο 16χρονος είναι πια δίπλα σ' όλους τους νέους αγωνιστές, τον Πέτρουλα, τον Κομνηνό, τον Κουμή, τη Σωτηροπούλου, τον Καλτεζά, που τους στέρησαν τη ζωή μόνο και μόνο επειδή αγαπούσαν την ελευθερία.
Στην Ελλάδα της Ν.Δ. το να είσαι νέος ή νέα θεωρείται κακούργημα. Η νεολαία δολοφονείται όχι μόνο με σφαίρες. Με την ανεργία, με την ανασφάλεια, με την εισβολή του κέρδους στην Παιδεία, με την έλλειψη προσδοκιών και προοπτικής. Η Ν.Δ. δεν είναι δυνατόν πλέον να παραμένει στην κυβέρνηση της χώρας. Καλούμε τη μαθητική, τη φοιτητική, την εργαζόμενη νεολαία, όλους τους πολίτες να δώσουν την απάντησή τους αγωνιστικά, μαζικά, ειρηνικά.
Το σύνθημα Ψωμί, παιδεία, ελευθερία είναι πάλι στην επικαιρότητα.

Πρόεδρος ΛΑΟΣ
Δηλώσεις
Καταθέτω και εγώ το σπαραγμό μου για το θάνατο του παιδιού και προτείνω να γίνει μια διακομματική επιτροπή που θα διερευνήσει το θλιβερό αυτό γεγονός.

Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης
Δηλώσεις.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος και τη θλίψη μας για το θάνατο ενός νέου ανθρώπου. Αναμένουμε το συντομότερο τα αποτελέσματα της έρευνας και τον καταλογισμό ευθυνών.
Αυτή την ώρα απαιτείται από όλους ψυχραιμία, ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και να αποφευχθούν καταστροφές, που πλήττουν ανυποψίαστους πολίτες.

Γραφείο τύπου ΠΑΣΟΚ
Οι ευθύνες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας είναι μεγάλες και πρέπει να τις αναλάβουν στο ακέραιο.
Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα επεισόδια και μόλις έχει στοιχεία στη διάθεσή του θα προχωρήσει στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

Ανακοίνωση ΚΚΕ
Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονία του 15χρονου παιδιού από αστυνομικό στα Εξάρχεια. Είναι μεγάλες και αυτονόητες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, τόσο γενικά όσο και ειδικότερα για το κλίμα που καλλιεργείται και τη διαπαιδαγώγηση στα Σώματα Ασφαλείας. Ταυτόχρονα το ΚΚΕ επισημαίνει ότι απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό δεν αποτελούν οι τυφλοί εμπρησμοί, αλλά η άμεση αντίδραση και η οργανωμένη πάλη στο μαζικό κίνημα και με στόχο να μην συγκαλυφτούν τα πραγματικά αίτια του γεγονότος.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ
Ένας ανήλικος δολοφονήθηκε απόψε στο κέντρο της Αθήνας από τις αστυνομικές δυνάμεις. Χωρίς κανένα λόγο οι αστυνομικοί πυροβολούν και σκοτώνουν νέα παιδιά, λες και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου.
Η δολοφονία αυτή αποτελεί ένα άγριο, απαράδεκτο και αφάνταστο γεγονός που αναδεικνύει το πού έχουμε φτάσει και θέτει γενικότερο πολιτικό πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί με σαφήνεια την Κυριακή, όταν και θα έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία αυτής της αδιανόητης και φρικτής δολοφονίας.
Η κυβέρνηση πυροδοτεί την κοινωνική διαμαρτυρία και την κοινωνική σύγκρουση.
Η υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων είναι να αντιδράσουν απέναντι στην αστυνομική βία και στην καταστολή, στη Βουλή και στους δρόμους.

Ανακοίνωση ΛΑΟΣ
Ήταν θέμα χρόνου να χυθεί αίμα. Η ανεξέλεγκτη συνεχώς κλιμακούμενη βία θα κατέληγε κάποια στιγμή στο μοιραίο, από την μία ή την άλλη πλευρά.
Είναι τραγικό ότι έπληξε ένα δεκαπεντάχρονο παιδί, με άριστη οικογενειακή, κοινωνική και σπουδαστική υποδομή, το οποίο από ανεξήγητους λόγους, επιστράτευσε εαυτόν, στους γνωστούς αγνώστους.
Ο ΛΑΟΣ προτείνει, τόσο για τη διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών του τραγικού συμβάντος, όσον και για την αντιμετώπιση της αδίστακτης βίας των ομάδων κρούσης των αναρχικών και συγγενών δυνάμεων του επαναστατικού στρατού, τη δημιουργία διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.
Η στρατιωτικού τύπου δράση, αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, πρέπει να μελετηθεί υπεύθυνα από την Πολιτεία, όπως επίσης να καταβάλλει κάθε προσπάθεια απόκρουσης βανδαλισμών και λεηλασιών αθώων προς το ακραίο περιστατικό πολιτών.
Τόσο το θλιβερό γεγονός, όσο και τα συνοδά στοιχεία του, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως βατήρας άκαιρων μικροκομματικών εντυπώσεων. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, σεβόμενος τις αρχές του, δεν θα συμμετάσχει σε καμία εκπομπή μέχρι την κηδεία του θύματος.
Συλλυπούμεθα την οικογένεια του νεκρού παιδιού και αναλογιζόμαστε τον Γολγοθά των παιδιών του Ειδικού φρουρού.

Πρόεδρος Ελληνικής Βουλής
Για την τραγική απώλεια ενός νέου ανθρώπου λυπούμαστε και συλλυπούμαστε την οικογένειά του. Οι ευθύνες θα καταλογιστούν όπου ανήκουν. Το τραγικό συμβάν είναι απόλυτα καταδικαστέο. Αυτή τη στιγμή έχει ιδιαίτερη σημασία η κοινωνία να δείξει ψυχραιμία για να μην φθάσουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Είναι ανάγκη να γίνονται σεβαστοί οι νόμοι από όλους.

Αν διαβάσατε μέχρι τώρα τι να σας πω χάσατε τον χρόνο σας. Όπως και εγώ τον έχασα μέχρι να μαζέψω τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που προηγήθηκαν. Ψεύτικα στην συντριπτική πλειοψηφία τους, ψεύτικα μικρά λόγια μεγάλων ματαιόδοξων. Χάσιμο χρόνου όπως σήμερα, από νωρίς το απόγευμα μέχρι τώρα μπροστά στη τηλεόραση. Αυτό δεν είναι ούτε αντίσταση, ούτε αντίδραση. Μαλακία είναι. Να βγούμε στους δρόμους όλοι ναι, στις εκλογές. Να γίνουμε μαυροφόροι και να τους μαυρίσουμε που αποφασίζουν να ζούμε αυτά που ζούμε, όπως τα ζούμε.

Με εκνευρίζει αυτή η κατάσταση με τα καμένα και τα σπασμένα, με εκνευρίζει που μιλούν σε πρώτο ενικό για τον πιτσιρίκο οι μεγάλοι αρχηγοί. Ο Αλέξης είπε ο ένας, ο Αλέξανδρος είπε ο άλλος. Δεν το έχουν αυτό το δικαίωμα γιατί απλά δεν ήταν εντάξει με την βασική τους υποχρέωση. Γιατί είναι υποχρέωση η προστασία που δεν παρείχαν.

Σχόλια